Marko Jakšić u otvorenom pismu Predsedniku Srbije: Organizujte pošten referendum

"U vazduhu se oseća da je Vaša želja da se ratosiljate južne srpske pokrajine jer, zaboga, kako Vi kažete, nećete taj problem da ostavljate svojoj deci," ovim se rečima nekadašnji član pregovaračkog tima Srbije (u perodu 2006-2008) Marko Jakšić obratio u otvorenom pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću nakon otvaranja teme o, kako je Predsednik nazvao, unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji. "Priče o unutarsrpskom dijalogu su samo prazne floskule, jer Vi u tom nečasnom poslu tražite saučesnike da u izdaji ne biste bili sami. Uostalom, Vi ste pregovorima sa Prištinom pristupali na neozbiljan način. Bez koncepcije, strategije, plana," piše Jakšić.

"Danas shvatamo da se spremate da pod pritiskom Zapada potpišete mirovni sporazum sa Albancima na Kosovu i Metohiji. Takav sporazum jednostavno znači priznanje Kosova, priznanje da Kosovo i Metohija više nije Srbija. To je takođe jedan od uslova za ulazak Srbije u Evropsku uniju," istakao je.

Briselskim sporazumom ukinute su institucije Republike Srbije na Kosovu i Metohiji – ukinuta je srpska država, podseća.

"Pozivate se na realnost koja danas vlada na Kosovu i Metohiji zaboravljajući, pritom, činjenicu kako se došlo do te realnosti. Do te surove realnosti se došlo ubijanjem, paljenjem kuća i svetinja, etničkim čišćenjem, zločinima najgore vrste," naveo je dalje, podsećajući takođe na nedavnu godišnjicu zločina u Starom Grackom.

Jakšić je, nabrajajući razloge zbog kojih Kosovo i Metohija "ne smeju da se prepuste", takođe naveo da je 70 odsto rudnog bogatstva Srbije smešteno upravo na KiM-u, a da su Kosovo i Metohija plodnija žitnica od Vojvodine.

KoSSev: Predsednik Srbije je u javnosti predstavio temu unutrašnji dijalog u vezi sa Kosovom i Metohijom. U dnevnom listu Blic 24. jula objavio je tekst "Zašto nam je potreban unutrašnji dijalog o Kosovu?", a za televiziju PINK  dao je istog dana intervju. Od tada, brojni su komentari i reakcije u vezi sa ovom političkom inicijativom. O tome više čitajte na našoj tematskoj stranici O inicijativi Predsednika Srbije za unutrašnji dijalog o KiM-u.

"Žitnica nekadašnje Ruske imperije nije bila Panonija nego Dardanija," piše Jakšić.

"Zašto niste iskreni prema građanima Srbije pa da organizujete jedan pošten referendum da se narod Srbije izjasni da li je spreman da uđe u EU tako što će da se odrekne Kosova i Metohije? Kažem 'pošten' iz razloga jer su sve Vaše kampanje do sada bile politički prljave i gde svi akteri nisu imali ravnopravan pristup medijima da iznesu svoje stavove," zatražio je on.

Podsećajući na svoju ulogu u pregovorima sa Albancima u Beču tokom 2006., 2007. i 2008. godine, Jakšić je naveo da je "lično vodio računa o samo jednoj stvari":

"Da zvaničan stav Republike Srbije ne krene putem ustupaka Prištini da bi se Kosovo odvojilo od nje. Da je tako krenulo, bio sam spreman da automatski napustim pregovore. Nemam pravo da etiketu izdaje i beščašća tovarim svojoj porodici. Tome me je naučila Nebeska Srbija koju Vi tako naglašeno prezirete."

Celo otvoreno pismo člana Predsedništva Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije "Otadžbina" i nekadašnjeg člana državnog pregovaračkog tima Marka Jakšića, koje je poslato medijima, pročitajte OVDE.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.