Marko Jakšić: I od ovih pregovora nam trnu zubi, postoji zebnja i ne nadamo se ničem dobrom

Nastavak Briselskog dijaloga je nastavak briselske izdaje koja treba da se pretoči u delo, a vlast u Srbiji je servis za ispunjavanje želja Brisela i Vašingtona. Crvene linije Srbije u pregovorima sa Prištinom su odavno pregažene, a Kosovo i Metohija nisu srpska pokrajina, jer imaju poseban Ustav i zakone. U svim briselskim pregovorima Srbi na Kosovu i Metohiji su nešto gubili, a i od ovih pregovora nam trnu zubi, postoji zebnja i ne nadamo se ničem dobrom. Predsednik Srbije platformu nije još uvek napisao, iako je najavio da će platforma za KiM biti gotova pre početka briselskih pregovora, smatra nekadašnji visoki funkcioner Demokratske stranke Srbije sa Severa Kosova i nekadašnji najuticajniji lider kosovskih Srba, Marko Jakšić, preneo je portal "Srbi na okup". 

"To su obaveze (Briselskog sporazuma, prim. red.) koje je ova vlast prihvatila. Te obaveze se svode na to da oni moraju da zaokruže Kosovo kao posebnu državu. To je deo uslova na koje je vlast pristala kada je dolazila na ovaj vladarski presto u Srbiji i to je nastavak Briselskog sporazuma, ili Briselske izdaje koja se dešavala, a koja treba da se pretoči u delo. Mislim da to nije ništa novo, oni su jednostavno servis za ispunjavanje želja, pre svega, Brisela i Vašingtona, po svim pitanjima. Desiće se onako kao što od njih to budu zahtevali Brisel i Vašington," rekao je Jakšić za ovaj portal, uoči nastavka dijaloga u Briselu.

Osvrćući se na česte izjave srpskih zvaničnika da neće preći crvene linije u pregovorima sa Prištinom, Jakšić ističe da su te crvene linije odavno prekoračene.

"Priče koje imamo prilike da čujemo od Tomislava Nikolića da oni imaju neku donju granicu, mislim da je ta granica odavno presečena, imajući u vidu da su oni uspostavili klasičnu granicu između Kosova i Srbije, a tu granicu nazivaju navodno administrativnom linijom, pa onda govore da je Kosovo pokrajina u okviru Srbije, što jednostavno nije tačno, imajući u vidu da oni imaju poseban Ustav i zakone," objasnio je Jakšić.

On je istakao i da od današnjih pregovora ne očekuje ništa dobro, te da su Srbi u pregovorima uvek gubili, dok je Kosovo postajalo država, podsećajući istovremeno na platformu predsednika Srbije, koja, iako najavljena da će biti finalizirana pre pregovora u Briselu,  još uvek nije gotova. 

"Prema tome, i od ovih pregovora u Briselu nama trnu zubi, postoji zebnja, ne nadamo se ničem dobrom, jer za sve ovo vreme, počev još od Borka Stefanovića, do današnjeg dana, kad su god bili pregovori, Srbi su nešto gubili ovde, a Kosovo je faktički postajalo sve veća i viša država, uz još jednu napomenu – da smo imali obećanje Tomislava Nikolića da će da izađe sa platformom pre počinjanja pregovora u Briselu. Vidimo da oni počinju, a on platformu nije napisao…," rekao je Jakšić, ocenjujući da je novom platformom trebalo da se "precrta ono što piše u Ustavu Srbije" – "da su Kosovo i Metohija deo države Srbije".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.