Marija Bamieh: Vrh EULEX-a pokušao da zataška istragu trostrukog ubistva

Glavna tužiteljka EULEX-a Jaroslava Novotna i njen zamenik, Džonatan Ratel, vršili su pritisak na mene i blokirali su moju istragu o trostrukom ubistvu, kaže ekskluzivno za Danas, Marija Bamieh, suspendovana tužiteljka EULEX-a, koja je pod istragom zbog sumnje da je predala tajna dokumenta prištinskom listu "Koha ditore". U dokumentima se navodi da su međunarodne sudije na Kosovu u zamenu za novac puštale na slobodu osumnjičene. Reč je o slučaju trostrukog ubistva, za koje su dva počinioca bila osuđena na visoke zatvorske kazne, a trećeg je italijanski istražni sudija, Frančesko Flori, navodno pustio iz zatvora nakon što je primio mito od 300.000 evra.
 

Pročitajte još:

 

Tužiteljka Bamieh dodaje da su joj oni zabranili da govori sa Nazimom Blacom (osuđen na 4,5 godina, jer je bio član grupe egzekutora na Kosovu – prim.aut.), a „Ratel nije želeo da istražim slučaj Američkog univerziteta (AUK)“.

 
Da li je tačno da ste optužili tužioca Džonatana Ratela za pritisak, prikrivanje krivičnih dela i veze sa kriminalcima na Kosovu? 
 
Svi oni idu na večere i prijeme sa visokim zvaničnicima i razgovaraju o našim predmetima. Ponekad su osobe sa kojima pričaju povezane sa kriminalcima, te poverljive informacije procure. Ovo je dokazano u slučaju "Vila Grmija", koji je tužiteljka Novotna prekinula. Njeno mešanje u moje predmete i činjenica da su moje odluke procurile iz njene kancelarije potvrđuju da nije umešan samo Ratel, već i drugi. Inače, da, Ratel je vršio pritisak na mene tako što je blokirao neke moje istrage.
 
Da li Vam je neko pretio nakon što ste se obratili javnosti? 
 
Da, Ratel. On je pokušao sve kako bih bila uhapšena. Takođe, pritiskao me je EULEX, a sada se protiv mene vodi istraga, jer sam izašla u javnost. EULEX ne veruje da su za moju istragu važni zakoni uzbunjivača, te smatraju da njihove standardne operativne procedure treba da imaju primat nad zakonima. 
 
Koje je zvanično objašnjenje za Vašu suspenziju? 
 
Da sam dala tajne dokumente kosovskom dnevniku Kohi ditore, što nije tačno.
 
Zašto ste baš Vi optuženi da ste dali informacije medijima? Da li znate ko je to učinio i zašto? 
 
U EULEX-u godinama cure informacije. Čak su gledali moje telefonske liste i mejlove. Ja ne poznajem tog novinara kome sam navodno dala dokumenta, nikada ga nisam upoznala. Sada tvrde da je on rekao da sam mu dala dokumenta, što je potpuna laž kreirana da „pokrije“ EULEX, jer su me suspendovali bez činjenica koje bi potvrdile bilo kakvu sumnju. 
 
Da li znate da je neko pokušao da zataška Vašu istragu? Ko je to bio? 
 
U pitanju su više strukture EULEX-a, ali ko tačno – to ne znam.

 


Ko je Marija Bamieh 

Bamieh je radila kao tužiteljka EULEX-a sedam godina. Krivično je gonila gradonačelnika Kačanika, Džabira Žarkua, grupu iz Uroševca koja je organizovala eksplozije bombi, bivšeg komandanta OVK – Samija Ljuštakua, zamenika kosovskog premijera –  Bujara Bukošija, ministra za povratak – Branislava Grbića, bivšeg savetnika u kosovskom ministarstvu zdravlja – Iljira Toljaja.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.