Marić: Odluka o predsedničkom kandidatu nakon konsultacija sa Beogradom

Ministar za administraciju i lokalnu samoupravu u kosovskoj vladi Ljubomir Marić kaže za RTS da još traju razgovori o tome da li će lista Srpska podržati nekog kandidata za kosovskog predsednika, ili će predložiti nekog iz svojih redova. Kada sagledamo celokupnu situaciju na terenu, konsultovaćemo se sa Vladom Republike Srbije i doneti odluku, ističe Marić.

Marić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji još razgovaraju sa kolegama, ali i sa međunarodnom zajednicom o tome koga će podržati u kandidaturi za predsednika.

"Optužbe nigerijskih lekara ništa novo"

Povodom tvrdnji nigerijskih lekara da imaju dokaze da je kosovski ministar Hašim Tači trgovao organima na Kosovu i metohiji, Marić kaže da to nije ništa novo.

"Imamo izveštaj Dika Martija, specijalnog izaslanika Saveta evrope, koji je ozbiljno opisao ove navode u svom izveštaju. To je ono što Specijalni sud treba da istraži i nadamo se da će što pre da bude uspostavljen i da zaživi, kako bi istražio sve ove slučajeve", kaže Marić.

"Zato se nama ne žuri sa delegiranjem kandidata, jer se njima ne žuri da formiraju Zajednicu srpskih opština. Prva i najvažnija tačka je formiranje Zajednice", rekao je Marić. 

Posledica će, smatra, biti, ali ističe da je najvažnije da one ne budu negativne po Srbe na Kosovu i Metohiji.

Upozorava da do 6. marta mora da dođe do izbora, jer se već 7. marta stiču uslovi za raspisivanje parlamentarnih izbora.

"Prostom većinom u trećem krugu se bira predsednik, za tako nešto ne treba podrška Srba, ali postoje neki drugi uslovi koji bez Srba ne mogu da se odvijaju", istakao je ministar u kosovskoj vladi.

Smatra da su parlamentarni izbori na Kosovu moguće, ali ne najbolje rešenje.

"Mi smo spremni za sve opcije, ali nama ne odgovara da postoje argumenti za dodatno prolongiranje uspostavljanja Zajednice srpskih opština. Ne bi bilo dobro takođe da se u ovim okolnostima održe izbori, jer je velika napetost na Kosovu kao i opasnost od radikalizma, i opasnost da se sve to prenese na Srbe koji tamo žive", ističe Marić.

Upitan da prokomentariše izjavu kosovske ministarke Edite Tahiri da će Priština napisati Statut kada Srbi ukinu plate zaposlenima u, kako kaže, paralelnim strukturama, Marić je rekao da to ne bi bilo moguće bez menjanja Briselskog sporazuma.

"Pravo Edite Tahiri je da izjavljuje ono što odgovara njima. Vrlo jasno je uređeno Briselskim sporazumom da je jedini ovlašćen za izradu statuta upravljački tim, koji čine predstavnici srpske zajednice. Takođe, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji je Kosovo ratifikovalao, izričit je da mora da se ispuni sve što piše u Briselskom sporazumu", naglašava Marić.

RTS

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.