Mandatar iz partije ili koalicije sa najvećim brojem glasova

izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Ustavni sud Kosova odlučio je danas da mandatara za sastav Vlade Kosova u oba slučaja dobija partija, odnosno predizborna koalicija koja je osvojila najveći broj glasova.
 
U odluci suda konstatuje se da se pod pojmom ”politička partija ili koalicija” podrazumeva politička partija iii koalicija koja je registrovana shodno Zakonu o opštim izborima, koja učestvuje kao izborni subjekat, koja se nalazi na glasačkim listićima, i koja pređe cenzus i na osnovu toga osvoji mesta u skupštini.
 
U odluci stoji da je partija iii koalicija koja je dobila većinu u skupštini ona partija ili koalicija koja je osvojila najviše mesta u skupštini, bez obzira da li je u pitanju apsolutna ili relativna većina.
 
Prema tome, predsednik skupštini predlaže kandidata za premijera iz politicke partije iii koalicije koja ima najviše mesta u skupštini.
 
U odluci se takođe ističe da u slučaju da predloženi kandidat za premijera ne dobije neophodne glasove, predsednik određuje drugog kandidata za premijera nakon konsultacija sa partijama ili koalicijama koje su ispunile uslove i prešla cenzus i nije isključeno da drugi mandatar bude iz neke druge partije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.