Manastir Tamnica: Svetionik za Srbe iz kameničkog kraja

Kamenički kraj poznat je po brojnim svetinjama, među kojima je i manastir Tamnica u Donjem Rečanu.

Manastir Tamnica nalazi se iznad puta u Donjem Rečanu. Posvećen je svetoj mati Paraskevi i datira iz 14. veka. Ne zna se ko je ktitor ove svetinje, ali je poznato da spada u red najstarijih svetinja u kameničkom kraju.

"Postoji kazivanje iz turskog perioda da su tu, u bunaru, turske vlasti zatvarale neposlušne. Po kazivanjima starijih meštana  mnogi su tu i izgubili živote, zato je mesto prozvano tamnica," rekao je kamenički paroh, Srđan Jerinić.

"Za manastir Tamnicu možemo da kažemo da su ovde, u kuli pored tamnice, zatvarana i mučena neposlušna raja," kaže profesor Milorad Filić.

U vreme turske vladavine manastir je stradao, a danas se svrstava u red spomenika kulture. Zavod za zaštitu spomenika šesdesetih godina 20. veka, renovirao je gornji deo ove svetinje.

"Crkva je bila veća, bila je sa pripratom, sa levim i desnim paraklisom, danas se vidi samo deo zidina. Nažalost nastradalo je, i trenutno ne postoje uslovi da se sve to obnovi," rekao je kamenički paroh Srđan Jerinić.

Manastir je svetionik ovdašnjih Srba koji ga redovno obilaze i daruju, pa se tako u njemu mogu videti jedinstveni primerci tradicionalnih ručnih radova.

"Sve nosili ljudi, videli ste u crkvi, kakve šare, sve se ručno radilo, plelo, topčalo, sve se ručno tkalo i plelo, grebale smo na grebenima pa muke i nevolje," kaže Jovanka Aleksić iz Donjeg Rečana.

A zahvaljujući ljudima dobre volje, devedesetih godina obnovljena je unutrašnjost ovog  zdanja, zahvaljujući profesoru Slobodanu Kostiću. Najviše naroda se ovde okuplja za praznik Svete mati Paraskeve, 8. avgusta, kao i za Veliki petak, kada vernici prisustvuju carskim časima.

RTK2

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.