Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

manastir svetih arhangela
FOTO: Radio Goraždevac

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio je juče svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Sv. Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije o. Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana. Pevali su prizrenski bogoslovi, dok je liturgiji prisustvovalo stotinak vernika iz raznih delova Kosova i Metohije.

Otac Prokopije je osveštao kolač koji je prineo iguman Mihajlo sa manastirskim bratstvom.

Posle liturgije je priređena trpeza za sve prisutne, a slavu su uveličali pesmom članovi ansambla „Fenečki biseri“.

Otac Mihajlo je za trpezom održao zdravicu u kojoj se zahvalio prisutnima.

„Oci, braćo, sestre, deco, hvala vam što ste došli. Imali smo juče stvarno jedan divan dan, hirotoniju našeg brata i sabrata igumana Ilariona Draganačkog u Beogradu. Stvarno je bilo svečano i lepo, osetila se velika blagodat i blagoslov Božiji i radujemo se zbog toga. Evo nas, i ako smo juče bili u prestonici, danas smo u ovoj našoj staroj prizrenskoj prestonici Dušanovoj. Da nas Gospod blagoslovi i arhangel Mihailo i sve nebeske sile jer se danas slavi sabor Svetih Arhangela. Da nas čuvaju ovde gde smo sabrani i okupljeni blagoslovom Božijim i da ste srećni i blagosloveni u sve dane života svoga“, poručio je prisutnima iguman manastira arhimandrit Mihailo.

Manastir Sveti Arhangeli kod Prizrena je zadužbina Cara Dušana Silnog Nemanjića, sagrađen u 14. veku. Saborni hram je porušen do temelja 1616. godine od strane Osmanlija, ali se i pored svih stradanja kroz vekove održao do današnjeg dana.

Radio GoraždevacPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.