Manastir Banjska obeležio ktitorsku slavu u prisustvu vernika

Manastir Banjska ktitorska slava
FOTO: Manastir Banjska

Srpska Pravoslavna Crkva danas obeležava svetog kralja Milutina. Ktitorska slava proslavljena je u manastiru Banjska, kao i u Bogorodici Ljeviškoj i manastiru Gračanica.

U Gračanici je liturgiju služio Episkop raško-prizrenski, Teodosije, uz sasluženje velikog broja sveštenika i monaha Eparhije raško-prizrenske.

Prisustvovao je veći broj građana, a pojali su bogoslovci iz Prizrena, kao i monahinje manastira.

Liturgiju u manastiru Banjska povodom ktitorske slave služio je vikarni Episkop Patrijarha Srpskog Porfirija.

Obeležavanju je prisustvovao veći broj vernika koji su ispunili manastirsku crkvu.

„Uvek kada nam se nešto loše dešava i na ličnom planu, a i nama kao zavetnoj zajednici treba da se pitamo šta je to što mi činimo kako ne treba pa da nam se vako zbiva. Šta je to što ja danas mogu kod sebe da promenim da bi nam bilo bolje, pa da bi i meni bilo bolje“, kazao je Episkop Ilarion u besedi.

Njemu su sasluživali arhimandrit Andrej, iguman manastira Crna Reka, jeremonah Danilo iguman manastira Banjska i monaštvo Eparhije raško-prizrenske.

Ovo je prva služba u manastiru Banjska koja je održana uz prisustvo većeg broja vernika, nakon dešavanja 24. septembra.

Tog dana se manastir našao u središtu zbivanja, tokom sukoba u istoimenom selu između pripadnika naoružane i unifrmisane grupe i Kosovske policije. Prvo je u zasedi na ulazu u selo, ubijen narednik KP, a potom se sukob rasplamsao, uključujući i manastirski kompleks, gde je upala naoružana uniformisana grupa. Tokom dana u ovom selu su ubijena tri navodna napadača, više je ranjeno i uhapšeno, za koje se ispostavilo da su svi sa Severa.

Manastir Banjska zadužbina je srpskog srednjovekovnog kralja Milutina.

Sagrađen je u 14. veku, a prema dostupnoj arhivi, u jednom trenutku ovaj manastir bio je i najznačajniji srpski manastir, pre svog prvog postradanja u 15. veku kada je oštećen u požaru. Potom je, veruje se, zapusteo, da bi u 19. veku, sve do I svetskog rata – bio pretvoren u džamiju.

Ktitor manastira, Sveti Kralj Milutin, osim što je bio jedan od najmoćnijih srpskih vladara u srednjem veku, bio je i ktitor i pomagač desetine manastira i crkava na Kosovu i Metohiji, u centralnoj Srbiji, Makedoniji, Grčkoj, Bugarskoj, na Sinajskoj gori, Svetoj gori i u Albaniji, ali i dobročinitelj. Za svaku godinu svoje vladavine, kralj Milutin podigao je po jedan hram i manastir, ukupno njih četrdeset.

Obnova manastira započeta je 15. avgusta 2004, kada je, posle 520 godina, svetu arhijerejsku liturgiju sa arhijerejima služio patrijarh srpski Pavle. Radovi na konacima, koje finansira Kancelarija za Kosovo i Metohiju, počeli su u proleće 2015. godine.

Ove godine su ujedno realizovani radovi na delu fasade hrama u Banjskoj, dok je ujedno najavljen projekat za obnovu ostatka crkve.

Kako je izgledalo obeležavanje ktitorske slave Manastira Banjska 2019. godine, pogledajte u video prilogu ispod.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.