Maljići: Srbija preko UN drži tapiju na Kosovu

Izvor: RTK2/Danas (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
”U Briselskom dijalogu Srbija je pristala da nezavisnost Kosova prizna na parče. Zašto se protivi formalnom i punom priznanju, mislim da je vezano za ideju kompenzacije. Odnos snaga u SB UN još uvek daje pravo Srbiji da drži do ”tapije“ Kosova, i Beograd bi želeo da tu tapiju nekako naplati, bilo teritorijalnim kompromisom, na kojem stalno insistira Dačić, ili da se Kosovo ”prežali“ time što bi se bosanskim Srbima otvorio put za otcepljenje”, rekao je u listu ”Danas” Škeljzen Maljići.
 
On kaže da mržnja i netrpeljivost građana Srbije prema Albancima ne jenjavaju, te da su brojne i žive predrasude. 
 
Na pitanje kakva je situacija u albanskom društvu, odnosno na Kosovu, rekao je da su prekid utakmice sa Albanijom i poseta Rame pokrenuli nacionalističke reakcije 
 
”Obnavljanje antialbanske histerije do kojeg je došlo nakon prekinute fudbalske utakmice, ali i posete premijera Rame Beogradu i Preševskoj dolini, podsetilo nas je na devedesete godine. I u albanskoj javnosti je to uticalo da se pokrene kontraeuforija i nacionalističke reakcije. To je zabrinjavajući razvoj u vreme kada smo mislili da se ide ka normalizaciji odnosa”. 
 
Ali, dodaje da veruje da tu ima leka. 
 
”Mi danas nemamo okolnosti kakve su bile ‘90 godina. Premda su događaji posejali strah da se vraćamo na konflikte, bilo je neke koristi od podsećanja u kakvom ambijentu opterećenom predrasudama zapravo živimo i kakav nas napor čeka da ih se otarasimo. Lek je u normalizaciji odnosa i boljem uzajamnom poznavanju. Predrasude je lako širiti kada nema normalnih ekonomskih, kulturnih, turističkih, sportskih i, uopšte, ljudskih kontakata. Albanci i Srbi su susedi i verujem da će većina brzo shvatiti da od konflikta nema vajde. Briselski pregovori i finale dijaloga mislim da će stvoriti uslove za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, a i na relaciji između Albanije i Srbije sigurno je da će biti novih koraka normalizacije”.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.