Mali sajam knjiga od sutra u PKC ’’Akvarijus’’

pijaca-knjiga-plakat 2
Foto: Privatni kulturni centar „Akvarius“

Sajam knjiga pod nazivom „Pijaca knjiga“, biće održan sutra u Kosovskoj Mitrovici, u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ i trajaće sve do 20. oktobra.

Cilj ove manifestacije, kako se navodi u saopštenju ovog kulturnog centra, je da se široj javnosti predstavi aktuelna kosovska književna scena.

Ljubitelji knjiga biće u mogućnosti da po sniženim cenama nabave stara i nova izdanja, zatim će moći da zamene ili prodaju svoje knjige, ili da ih pozajme za čitanje.

Otvaranje sajma je zakazano za 18 časova, kada će nakon nastupa Simone Dimitrijević i uvodne besede Zorana Vukadinovića biti predstavljena antologija „Neodoljiva teškoća postojanja. Srpska književnost na Kosovu i Metohiji 2000-2020“, čiji je autor Aleksandar Dunđerin.

U nastavku programa, očekuje se da mitrovačkoj publici bude predstavljena većina autora koji su zastupljeni u antologiji.

Kako je navedeno u saopštenju, dugi dan sajma nazvan je „Knjiga Dete“ jer će od 12 pa sve do 15 časova biti priređen program za decu. Deci će biti predstavljen roman pod nazivom „Vila Rosa“, a roman će predstaviti niška književnica za decu Violeta V. Jović, kao i likovna umetnica iz Niša Jefimija Kocić. Na ovom zanimljivom i poučnom delu za sve generacije, Jefimija Kocić je juna 2019 godina odbranila svoju doktorsku disertaciju na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.

Istog dana, pre promocije romana, članovi „Malog teatra“ izvešće i niz skečeva za decu pod nazivom „Čuvari knjige“.

Naime, treći dan književnog sajma biće posvećen knjizi i šahu, dok će u ponedeljak, četvrtog dana sajma, u 18 časova biti održan program posvećen stvaralaštvu Grigorija Božovića, kojeg priprema Dom kulture „Stari Kolašin“ iz Zubinog Potoka. Kako je najavljeno, u ovom programu učestvovaće Andrijana Živanović, Mileta Aćimović Ivkov i Danijela Radomirović.

Petog dana sajma, koji nosi naziv „Knjiga i istorija“, predstaviće se izdavačka kuća „Lestve“, dok će poslednji dan sajma biti rezervisan za temu „Knjiga i duhovnost“, a nakon toga će u 18 časova biti predavanje u vezi sa religijom.

Do sada su učešće na „Pijaci knjiga“ potvrdili Književno društvo Kosova i Metohije, NIJP Jedinstvo-Panorama, mitrovačke „Alternativna“, „Lestve“, i „Dominik“, Dom kulture Gračanica, Dom kulture „Stari Kolašin“ iz Zubinog Potoka, a očekuje se da će svoja izdanja predstaviti i Eparhija Raško-Prizrenska zatim Filozofski fakultet iz Kosovske Mitrovice kao i Institut za srpsku kulturu iz Leposavića.

Gostovanje na ovom književnom sajmu potvrdili su mnogi književnici iz Srbije, kao i književnici sa ovih prostora Mitra Reljić, Zoran Vukadinović, Novica Sovrlić, Srđan Кošanin i Vuk Pantović iz Кosovske Mitrovice, Živojin Rakočević, Dragomir Кostić i Žarko Milenković iz Gračanice, Andrijana Živanović, Branka Кasalović i Danijela Radomirović iz Zubinog Potoka, Aleksandra Jovičić i Jovica Marković iz Leposavića.

Specijalni gosti ovog sajma će biti likovni umetnici, učesnici likovne kolonije „Gazivode“ koja se u to vreme održava u Zubinom Potoku. U programima će učestvovati i glumci iz Dečje i omladinske pozorišne trupe „Mali teatar“: Maša Milovanović, Hana Živković, Teodora Jelić, Mia Lazarević, Jovana Janićijević, Sofija Sovrlić, Filipa Mrđa i Strahinja Orlović.

Organizator ove celokupne manifestacije je privatni kulturni centar „Akvarijus“, kao i direktor ovog centra Zoran Vukadinović

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.