Mališani iz K. Mitrovice rukotvorinama za ozdravljenje devojčice iz G. Milanovca

FOTO: KoSSev

Park, mesto na kojem je dečija graja najbučnija, mesto rađanja mnogih prijateljstava, bezbrižnih igrarija, mesto koje okuplja najiskrenije osmehe. Danas je jedan park u Kosovskoj Mitrovici bio stecište i najčistijih namera, žarište humanosti i nepokolebljivosti.

U parku u Drvarskoj ulici danas su okupili mališani u nameri da prikupe sredstva za lečenje malene Anike Manić iz Gornjeg Milanovca.

FOTO: KoSSev

Na skronom štandu koji su dovitljivošću i snalažljivošću sami napravili od kartonskog paketa i plastične gajbe, koje su uzeli iz obližnje piljare, mališani su izložil svoje raznobojne rukotvorine, uz natpis „Prodajemo narukvice za humanitarne svrhe”.

Veštim rukama izrađene i ljubavlju protkane narukvice prodaju za skromih 50 dinara.

Kada smo prišli štandu i upitali ih zbog čega su pokrenuli akciju, jednoglasno, uzbuđeno su odgovorili da prodajom svojih radova žele da prikupe sredstva za lečenje devojčice Anike koja boluje od teške bolesti – spinalne muskulatorne atrofije.

Mališani, naizgled bezbrižni i ušuškani u svetu igre, znaju da je bolest od koje boluje malena Anika, opasna, retka i teška i da je onemogućuje i sputava u svakodnevnim aktivnostima.

Za Aniku iz Gornjeg Milanovca saznao je jedan od dečaka od prijatelja koji su kod njega i njegovih roditelja bili u gostima. Ganut pričom o Aniki i njenoj bolesti, dečak je svojim drugarima predložio da započnu humanitarnu akciju za prikupljanje pomoći za njeno ozdravljenje, te su to ubrzo i učinili.

„Čuo sam od prjatelja koji su došli kod nas na jednu skromnu večeru, čuo sam šta se dešava maloj Aniki i dosetio sam se da započnemo jednu humanitarnu akciju za nju“, odlučno je odgovorio dečak.

Mališani se nadaju da će njihova akcija pomoći Aniki – „sve joj najbolje želimo”, kliknuli su u glas.

Zajedniča poruka koju šalju sa ovog mesta – „Humanost je najbitnija na ovom svetu, naše malo nekome puno znači!“, ostavlja dojam da su tako maleni već dorasli svakom životnom zadatku.

Pozvali su dobronamerne ljude, oni koji mogu i žele da doprinesu prikupljanju sredstava za Anikino lečenje da dođu u park u blizini restorana Siena i kupe njihove narukvice.

Humanitarna Fondacija „Budi human“

Anika Manić rođena je 2018. godine kao zdrava, jaka beba. Na pregledu, u petoj sedmici nakon rođenja, lekar je testirao reflekse i roditelji su primetili da Anika ne reaguje onako snažno kao ranije. Nakon puno dana provedenih u bolnici i različitih dijagnostičkih pregleda – ultrazvuka mozga, magnetne rezonance, metaboličkih i genetskih analiza, Anika je dobila dijagnozu, za koju roditelji nikad ranije nisu čuli. Retka, progresivna i terminalna neuromuskulatorna bolest sa kojom se rađa 1 od 10.000 beba – zove se spinalna muskularna atrofija, ili skraćeno SMA, tip 1. Većina ovih beba ne doživi svoj prvi rođendan. Drugi rođendan, gotovo ni jedna.

Od svog drugog meseca Anika prima Spinrazu, terapiju koji može da uspori progres bolesti. Na žalost, kako vreme odmiče, Anikino disanje i gutanje su sve slabiji i potrebno je sve više aparata i pomoći da se Anika održi u životu. Nada postoji, a to je genska terapija Zolgensma daje nadu da Anika prodiše punim plućima, povrati snagu da jede i govori.

Za novootkrivenu terapiju, koja po ocenama lekara i drugih nadležnih stručnjaka pokazuje dobre rezultate, potrebno je oko dva miliona evra.

Humanitarna Fondacija Aleksandra Šapića „Budi human“ uvela je broj za pomoć Aniki Manić, 858 na 3030. Prema podacima ove Fondacije, do srede je prikupljeno ukupno nešto manje od osam hiljada evra i 4.785.940 dinara. „Za Anikin lepši i dug život!“, slogan je Fondacije Budi human“.

Za Aniku Manić
FOTO: Humanitarna Fondacija „Budi human“


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.