Mala Gospojina proslavljena u Obiliću i Gračanici

Mala Gospojina Obilić
FOTO: KoSSev

Oko dvesta raseljenih Srba iz Obilića i Srba iz obližnjih mesta, na jedan od najvećih pravoslavnih i hrišćanskih praznika, Malu Gospojinu, danas je u svom rodnom mestu prisustvovalo obeležavanju crkvene slave. Mala Gospojina obeležena je i u manastiru u Gračanici – opštini koja ovaj praznik proslavlja kao dan opštine.

Raseljeni Srbi iz Obilića danas su se okupili u dvorištu crkve Rođenja presvete Bogorodice kako bi proslavili crkvenu slavu. 

Nakon liturgije koju je služio sveštenik Aleksandar Našpalić, pričešća i litije, usledio je nastup mališana iz KUD “Kosovka Devojka“ iz Babinog Mosta.

Obeležavanju slave prisustvovali su i predsednik Privremenog organa opštine Obilić, Nebojša Denić, kao i pomoćnik direktora Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Povodom ovog praznika, u manastiru Gračanica liturgiju je služio arhimandrit Ilarion, iguman manastira Draganac, uz sasluženje sveštenstva Srpske pravoslavne crkve i sestrinstva manastira Gračanica.

Mala Gospojina je jedan od najvećih pravoslavnih i hrišćanskih praznika, a opština Gračanica ovaj praznik proslavlja i kao Dan opštine.

Nakon liturgije i pričešća, okupljeni vernici tradicionalno, kako ovaj praznik nalaže, pošli su u litije ulicama Gračanice.

Mala Gospojina ili Rođenje Presvete Bogorodice je crkveni i narodni praznik kojim se slavi rođenje Bogorodice Marije.

Ovaj praznik spada u red najvećih Crkvenih praznika. Obeležava se 21. septembra svake godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.