Makedonski sud po Interpolovoj poternici na zahtev Srbije: Dugoliju pritvor od 30 dana

Pritvor od 30 dana najnovija je odluka Osnovnog suda u Skoplju za šefa protokola ministarstva Kosovskih bezbednosnih snaga i nekadašnjeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova – Gafura Dugolija, javili su sinoć kosovski mediji, a vest je potvrdio njegov brat Bujar Dugoli. I dalje nije poznato, međutim, da li će on biti isporučen Srbiji, po čijem je nalogu i uhapšen. A predsednik organizacije "ratnih veterana Nacionalne oslobodilačke armije u Makedoniji" (ANA), Besim Hoda, upozorio je na masovni protest protiv makedonskih vlasti ukoliko dođe do ekstradicije Gafura Dugolija Srbiji.

"On je dobio 30 dana i to je nepravda. Žalosno je što makedonska država uzima u obzir zakone Srbije i poternice za kosovske građane," rekao je Dugoli za KTV.  U iščekivanju odluke skopskog suda porodica Dugoli se nalazi u Skoplju.

Gafur Dugoli uhapšen je prošle nedelje ne prelazu Blace. Dugolija je uhapsila makedonska policija na osnovu Interpolove poternice i zahteva srpske policije, zbog sumnje da je počinio ratni zločin. Njemu je u međuvremenu tada produžen pritvor za 48 časova zbog, kako je saopšteno, potvrde identiteta. 

ANA: Masovni protesti u Makedoniji ukoliko izručite Dugolija Srbiji

Predsednik organizacije "ratnih veterana Nacionalne oslobodilačke armije u Makedoniji" (ANA), Besim Hoda, upozorio je, a preneli prištinski mediji, na masovni protest protiv makedonskih vlasti ukoliko dođe do ekstradicije Gafura Dugolija Srbiji.

"Svaki dodir na koren Nacije, za posledicu će imati masivan revolt ratnih organizacija," rekao je Dogani za RTK.


Po Interpolovoj poternici Srbije prošle godine hapšen Haradinaj; Srbija nije podnela zahtev za ekstradiciju  

Sredinom prošle godine je u Sloveniji, takođe po Interpolovoj poternici iz Srbije, uhapšen i lider kosovske stranke, Alijanse za budućnost Kosova – Ramuš Haradinaj, kojem je zbog ratnih zločina suđeno i u Hagu. On, međutim, nije predat srpskim vlastima, jer Srbija, kako je tada potvrđeno za KoSSev iz kranjskog suda, nije podnela zahtev za njegovu ekstradiciju.  

Kosovska vlada odmah je po hapšenju reagovala, zahtevajući da se Dugoli "odmah pusti na slobodu", navodeći i da će zahtevati od Evropske unije i drugih partnera da utiču na Srbiju kako bi se "prekinuo progon" građana Kosova. Kosovska vlada je na jučerašnjoj sednici takođe razmatrala pitanje hapšenja Dugolija.

Vršilac dužnosti spoljnih poslova, Petrit Seljimi, rekao je da će se pitanje poternica koje je izdao Interpol, a na zahtev Srbije, "verovatno morati da rešava u Briselu". Kosovski premijer Isa Mustafa podsetio je na to da Kosovo i dalje nije član Interpola, što, kako je rekao, stvara poteskoće Kosovu da ima pristup "preliminarnim informacijama" u vezi sa spiskovima imena na ovim poternicama. 

Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri, objasnila je da su iz Prištine odmah po prijemu obaveštenja o hapšenju, obavestili Evropsku uniju koja nastoji takođe da se ovo pitanje reši, ali i da "nisu naišli na pozitivan odgovor" sa srpske strane. 

Dugoli je bio jedan od pripadnika OVK koji je bio uključen u krivičnu prijavu MUP-a Srbije iz 2008. godine, kojom je bilo obuhvaćeno još 22 lica iz 121. brigade OVK, koju je predvodio Fatmir Ljimaj, a koja se, takođe, tretirala da je u planini Klečka, 1998. godine, ubijala Srbe, bacajući ih žive u rastopljeni kreč. 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.