Majka ubijenog dečaka iščupala buket sa spomenika žrtvama Goraždevca i "vratila" u policijsku stanicu

Majka Ivana Jovovića, dečaka ubijenog na reci Bistrici u Goraždevcu 2003. godine, vratila je venac koji je kosovski predsednik Hašim Tači za 13. godišnjicu ubistva, u ponedeljak položio na spomenik podignut njenom sinu i Panteliji Dakiću – još jednom dečaku ubijenom u ovom napadu, kao i ostalim žrtvama iz najvećeg metohijskog sela. Na spomenik žrtvama bila su položena dva buketa, jedan pored drugog, kako Senka kaže, jedan "od Srbije" i drugi – "beli buket" za koji veruje da je ostavio Tači. Ona je uzela venac sa spomenika i odnela ga u policijsku stanicu, a na putu do nje, pred kamerama je dala i izjavu za radio Goraždevac. Isti radio javio je i da je M.P.  koji se u ponedeljak fotografisao sa kosovskim predsednikom, dok je on grupu meštana nakon polaganja venca u letnjoj bašti častio Pećkim pivom – pretučen.

"Dodao nam je so na ranu. Malo nam je bilo 13., onog dana kada smo izlazili na parastos, nego je došao da položi cveće za 13 godina. Što nije došao da kaže da pronađe ubice, to bi mu bilo bolje kao predsedniku," kaže Senka Jovović.

Video kada majka ubijenog Ivana Jovovića, Senka Jovović, odnosi buket cveća koji je položio Hašim Tači, pogledajte OVDE.

Ona tvrdi da porodice prethodno niko nije kontaktirao da će kosovski predsednik da položi cveće, već da je za to saznala slučajno iz medija, kao i to da, ukoliko su u selu pojedinci znali da će Tači da dođe, "bilo je vremena" da se roditelji obaveste.

"Odmah sam izašla. Videla sam tamo stvarno dva buketa. Samo sam otvorila, pročitala sam ono što je od Srbije doneto i ovaj beli buket cveća sam videla, pretpostavljala sam da je to i ovako – uzela sam ga i srce se njegovo iščupalo, kao što sam ja ovo cveće iščupala. I poruku bih mu dala da ovo cveće dođe da uzme i da ponese njegovoj deci, jer mom detetu i malom Panti ima ko da nosi cveće. Imaju žive roditelje, mi ćemo da im nosimo cveće," objašnjavala je Senka uzbuđeno pred kamerom Radio Goraždevca, naglasivši na kraju:

"On bolje da je došao i da mi pokaže ubicu, kao roditelj – evo, ovaj vam je ubio dete. I da se njemu sudi i da se postigne neka pravda."

Hašim Tači je u ponedeljak položio venac na spomenik ubijenim Srbima u Goraždevcu, kako bi obeležio 13 godina od ubistva dečaka Ivana Jovovića i Pantelije Dakića. On je osudio ova ubistva, naglašavajući da su životi dece oduzeti od strane "zločinačke ruke, a ne od strane zemlje". Tači je istovremeno osudio i ubistva izvršena nad, kako je potom napisao u poruci na svojoj Fejsbuk stranici, "400 albanske dece tokom nedavnog rata u zemlji". Venac je nedavno položio i pred spomenikom ubijenim srpskim žeteocima u Starom Grackom i prvi je kosovski zvaničnik koji se poklonio srpskim žrtvama na Kosovu i Metohiji. Kosovska štampa je, međutim, osudila to što se Tači poklonio pred spomenikom na kojem se navodi da su srpske žrtve ubili albanski teroristi.

Lavinu komentara na društvenim mrežama je, sa druge strane, potom izazvala vest koju je sam Tači, uz fotografije postavio, takođe na svojoj Fejsbuk stranici, da je, nakon polaganja venca u Goraždevcu, častio Pećkim pivom građane ovog metohijskog mesta sa kojima je razgovarao, kako je naveo o problemima. Na fotografijama koje je objavio sa ovog druženja, Tači je bio opušten i vidno raspoložen. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.