Magična duša džeza i bluza iz Brazila i Luizijane stigla i do Zvečana

Igor Willcox Quartet , Jazz&Blues North City fest
Foto: KoSSev

Na sinoćnjem nastupu u zvečanskom Domu kulture „Trepča“, publika je uživala u zvucima Brazila i Luizijane u izvedbama Igor Willcox kvarteta i Džonatona Longa (Jonathan Long). 

Spoj Sao Paola i Baton Ruža (Baton Rouga) odnosno spoj džeza, fanka i bluza – to je u najkraćim crtama obeležilo poslednje revijalno veče 17. „North City Jazz&Blues“ festivala.

Nastupom Igor Willcox kvarteta počelo je veče koje je obećavalo dobru muziku, energiju i mešavinu brazilske muzike i američkog bluza. Ovaj kvartet čine Igor, koji je za bubnjevima ali i „glavni i odgovorni“ za komponovanje, zatim Vini Morales za klavijaturama, Wagner Barbosa iskusni saksofonista i Giecio Nascimento na bas gitari.

Nizale su se numere sa njihovog prvog live albuma i smenjivale autorske numere: Brotherhood, Julie’s blues, Room 73, Waltz for my love..

Tokom nastupa, Igor i članovi kvarteta bili su u stalnoj interakciji sa publikom, a na sceni se mogla osetiti spontanost, eksperimentisanje sa elementima džeza i fanka. Igor je na ovom koncertu pokazao svoju kreativnu stranu i svoj „nemilosrdni“ stil, dok su na sceni svi članovi benda delovali kao jedno, odavali utisak zajedništva, što je i ime jedne njihove kompozicije. 

„Muzika je svuda oko nas“, smatra Igor. Čak mu je ideja za jednu melodiju sinula dok je šetao svog psa, pa je otuda nastala i numera Julie’s blues.

Stil i muziku koju sviraju, Igor opisuje kao mešavinu (fusion) džeza, fanka a uticaja ima sa svih strana, od Evrope do Afrike.

Igor Willcox, smatra se jednim od najznačajnih bubnjara u Brazilu, svoju inspiraciju nalazi u resursima same džez fuzije. U dosadašnjoj karijeri svirao je se eminentnim umetnicima kako na brazilskoj sceni tako i na međunarodnoj.

U Mitrovici ostaju do ponedeljka i drago im je što su ovde.

Zaključuje da smo mi i Brazilci sličnog temperamenta i da smo se pokazali kao odlični domaćini, a tokom boravka, naučio je i dve reči na srpskom: voda i živeli. 

Na kraju mu se i mi zahvaljujemo na portugalskom „Obrigada“.

Jazz&Blues North City, Jonathon Long
Foto: KoSSev

Iz Nju Orleansa, kolevke džeza Luizijane odnosno glavnog grada, Baton Ruža (Baton Rouge) stiže nam i Jonathon Long.

Ovaj gitarista i vokalni izvođač govorio je za KoSSev o muzici koju svira. 

Džonatan je počeo da svira gitaru sa šest godina, a na nastupima uglavnom izvodi svoje autorske kompozicije i pesme koje sam piše. Od kada je 2011. proglašen za najboljeg basistu „King of the Blues“ obećao je B.B. Kingu da će na svojim nastupima uvek svirati i njegovu pesmu, a to je učinio i sinoć.

Prvi put nastupa u ovom delu Evrope, a takođe je prvi put i na ovom festivalu.

U Mitrovicu je stigao na sam dan nastupa, a do sada nije imao dovoljno vremena da se upozna sa gradom i kulturom. Nada se da će zajedno sa članovima benda uspeti da obiđe grad, kupe neke suvenire i probaju našu hranu.

Nastupom makedonskog benda Leb i sol, koji je počeo u 16 časova na Gazivodama danas se i zvanično završava ovogodišnji festival.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.