Ljubiši Karadžiću uručen „Beli božur“. Rakić nije došao na dodelu priznanja


Priznanje „Beli božur“ za najbolju saradnju sa srpskim medijima na Kosovu u 2021. godini uručeno je Ljubiši Karadžiću, direktoru OŠ „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu. Goran Rakić, dobitnik “Crnog božura” za najlošiju saradnju sa novinarima nije došao da preuzme svoje priznanje.

Godišnja priznanja za dobru i lošu saradnju sa medijima dodeljena su sedmi put. Kao i prethodnih godina, na uručenje plakete došao je samo dobitnik “Belog božura”. Ove godine je to Ljubiša Karadžić, direktor OŠ „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu.

„Ja sam bio dostupan uglavnom za lokalne medije koje je interesovala tematika same škole. Ove kalendarske godine imali smo puno izazova, onlajn nastavu gde su i učenici i roditelji bili zbunjeni, pa čak i nastavnici. Sve je trebalo preneti na pravi način. Nijednu novinarsku ekipu nismo odbili, izlazili smo u susret. Sama nominacija je priznanje. I da nije bilo ovoga, ja bih nastavio istim putem. Obaveza je svakog predstavnika određene institucije da izađe sa stavom, da brani interese svoje institucije, ali i šire društvene zajednice“, kazao je, nakon uručenja plakete, Karadžić.

Predsednik ogranka Udruženja novinara Srbije (UNS) na Kosovu, Darko Dimitrijević, zahvalio se svima koji su imali otvorena vrata za sve medije i dodao da je glasanje za priznanje „Beli Božur“ bilo neizvesno do poslednjeg dana, te da je veliki broj kolega glasao.

„Gospodin Karadžić je pobedio za jedan glas ispred Prištinske Gimnazije, tu su se smenjivala dva, tri kandidata na prvoj poziciji što je dobro i što je znak da postoje oni koji sarađuju i koji žele da sarađuju sa medijima. Kada je u pitanju „Beli Božur“, mislim da smo imali kvalitetne kandidate. Jako važna stvar je da i ubuduće imamo ljude koji su uvek spremni da javno govore na određene teme i da na taj način razmenjujemo i mišljenja i kritike, da tim putem idemo ka boljem odnosu, demokratiji i suživotu“, rekao je Dimitrijević.

Novinari, članovi ogranka UNS-a na Kosovu su i ove godine predložili nekoliko kandidata za priznanje „Crni božur“. Najviše glasova za nesaradnju sa medijima dobio je predsednik Srpske liste i ministar za zajednice i povratak Goran Rakić. Priznanje je ostalo neuručeno, pošto Rakić nije došao na dodelu.

Članica izvršnog odbora ogranka UNS-a na Kosovu Zorica Vorgučić kaže da su i ove godine priznanja „Beli Božur“ i „Crni Božur“ otišla u prave ruke.

„Međutim, ni ove godine priznanje ‘Crni Božur‘ nije otišlo u ruke dobitnika, jer se gospodin Rakić nije pojavio na dodeli, iako je uredno pozvan i obavešten da je ovogodišnji dobitnik. Ovo je samo nastavak stare prakse da se dobitnici negativnog priznanja ne pojavljuju, pa je s tim u vezi Upravni odbor ogranka Udruženja novinara Srbije na Kosovu odlučio da sledeće godine organizuje malu izložbu na kojoj će biti predstavljene sve plakete dosadašnjih dobitnika ‘Crnog Božura‘“, dodala je ona.

Darko Dimitrijević je kazao da je oko dobitnika priznanja „Crni Božur“ situacija bila jasna od prvog dana.

„Želim da kažem da nije Goran Rakić jedini, mi imamo mnogo Gorana Rakića na Kosovu danas. Tu je i predsednica Kosova koja je zatvorena za srpske medije, kao i ostali nominovani koji se ove godine nisu našli na listi. To je jako loše, ne samo za situaciju i društvo u kome živimo. Tamo gde su vrata zatvorena medijima, istorija koja se piše ostaje nedorečena. Ti ljudi ostaju nevidljivi, a građani i društvo uskraćeni za odgovore na neka suštinski važna pitanja za život i opstanak. Treba pozvati ove ljude da se u godinama pred nama poprave, da mnogo više sarađuju sa medijima. Javne funkcije ih na to obavezuju“, rekao je on.

„Beli“ i „Crni božur“ ustanovljeni su sa namerom da ukažu na pozitivne primere i probleme u saradnji institucija i njihovih predstavnika na Kosovu i Metohiji sa medijima, u zajedničkoj misiji obaveštavanja javnosti.

Dosadašnji dobitnici priznanja „Beli božur“ su: Opština Gračanica (2014), Pres služba Skupštine Kosova (2015), predsednik Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić (2016), direktor NVO Centar za mir i toleranciju Nenad Maksimović (2017), šef Misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu (2018) i posthumno Oliver Ivanović (2018. godine), koordinatori Resursnog centra za nestala lica Milorad Trifunović i Bajram Ćerkinaj (2019), advokat Dejan A. Vasić i istoričar Aleksandar Gudžić (2020).

Dobitnici plakete „Crni božur“ su: Opština Parteš – Pasjane (2014), Opština Štrpce (2015), zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović (2016) i Srpska lista (2017. i 2018. godine), Skupština Kosova (2019), dr Bratislav Lazić, direktor KBC-a Priština (2020).

Pročitajte još:

„Beli božur“ Ljubiši Karadžiću, „Crni“ Goranu Rakiću

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.