Ljubavna poezija pesnika sa Severa Kosova Nenada Radenkovića Jera na Sajmu knjiga

Ljubavnu poeziju satkanu među koricama knjige pod nazivom „Crne krede“, na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu predstavio je i pesnik, slikar i pedagoški radnik sa Severa Kosova i Metohije, Nenad Radenković Jero. Za razliku od većine ustanova i pojedinaca sa KiM-a koje su svoje stvaralaštvo predstavili na štandu Kancelarije za KiM, Radenković je svoje književno ostvarenje predstavio na štandovima izdavača Srpski nacionalni savjet Crne Gore i Pravoslavna reč. Predstavljanjem knjige „Crne krede“, Radenković je krunisao gotovo 30 godina svog stvaralaštva. 

„Utisci sa sajma su fantastični, drago mi je što ima dosta duhovnog stvaralaštva. Drago mi je što je bilo vrlo posećeno, samo otvaranje sajma je bilo impozantno,“ kaže Radenković u izjavi za naš portal, nakon povratka iz Beograda.

„Ono što me posebno raduje jeste što sam imao priliku da izložim delo na kojem sam radio već tri i po godine, što se skoro ujedno i poklapa sa 30 godina mog stvaralaštva,“ dodaje on.

Ističe i da je s obzirom na to da je, kako kaže, bar deset godina unazad posećivao sve sajmove knjiga, sajam u Beogradu jedan je od uspešnijih i najposećenijih.

Nenad Radenković Jero rođen je u Grabovcu, nedaleko od Zvečana. Gimnaziju je završio u Kosovskoj Mitrovici, a Akademiju likovnih umetnosti u Prištini, u klasi Svetomira Arsića Basare. Poeziju piše još od gimnazijskih dana. Autor je knjiga pesama „Povorka sa tuđim nogama“, „Iskonija“, „Poetika leleka“ i „Zemljani petao“. Dobitnik je više nagrada, među kojima su nagrada Zlatno pero Despota Stefana Lazarevića, i Zlatna značka Kulturno prosvetne zajednice Srbije, njegova  poezija prevođena je na ruski, španski i rumunski jezik.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.