Ljubav na prvi pogled odredila mu životni put

Da je ljubav pokretač svih pozitivnih dešavanja na našoj planeti, dokaz je i Britanac Majkl Harison (40) iz Liverpula u Engleskoj, koji godinama unazad prikuplja humanitarnu pomoć za Srbe na Kosmetu.

Ovaj nekadašnji pripadnik UNMIK-a, godinama unazad stanovnik Novog Sada, animira svoje sugrađane, ali i sve ljude dobre volje da pomognu radu Narodnih kuhinja na Kosmetu koje rade u sklopu Eparhije raško-prizrenske. Ipak, kada je svojevremeno došao na Kosmet pod okriljem međunarodne misije, Majkl nije ni slutio da će mu to odrediti budući život. Još manje je slutio da će se na Kosmetu zaljubiti na prvi pogled i to u Srpkinju iz Novog Sada, sa kojom je više od deset godina u srećnom braku.

"Da, zaista ljubav čini čuda" – priznaje Majkl na čistom srpskom jeziku kojeg zatičemo u porti manastira Pećka Patrijaršija, sa suprugom Bojanom Veselinov Harison (40).

Iako ne želi da govori o svom humanitarnom radu, jer smatra da o tome treba da govore dela, a ne reči, Majkl, koji je Srbima na Kosmetu poznat i po tome što je sačuvao spomenik Kneza Lazara iz centra Gnjilana koji su srušili Albanci – ipak dozvoljava da nam o njegovim aktivnostima, ali i životu koji mu je, kako kaže, odredio boravak na Kosmetu, govori njegova supruga Bojana.

"Sudbina je očigledno htela da se sa Majklom sretnem baš u manastiru Gračanica," počinje zanimljivu ljubavnu ispovest Bojana, kojoj je prvi dolazak na Kosmet bio marta 2001. godine.

Tada se kaže, sa drugaricom iz Beograda uputila ka Gračanici uz konvoj humanitarne pomoći koju su slale crkvene opštine Novog Sada i Beograda.

"Tada nisam poznavala nikoga na Kosmetu i prvo sam upoznala Svetlanu Stević iz NVO 'Majka devet Jugovića' u okviru koje funkcionišu Narodne kuhinje. Kako su tada Englezi obezbeđivali Gračanicu, ja sam prilikom narednog odlaska angažovana za prevod i tako sam upoznala Majkla koji nam je bio dodeljen kao pratnja do Prištine gde smo imali neki sastanak," priseća se Bojana, koja uz osmeh dodaje da je to bila ljubav na prvi pogled.

Seća se da je, sedeći u zadnjem delu UNMIK-ovog džipa – bila vidno uplašena, ali i da je sadašnji suprug pričom odagnao strah koji je osećala. Zato nimalo nije bila iznenađena kada joj je Majkl, prilikom povratka na odredište rekao: "Mi ćemo jednoga dana imati decu".

Srećna što se vratila bezbedno u Gračanicu, Bojana je Majklove reči prihvatila kao šalu i šaljivo uzvratila rečima: "Videćemo”.

"Ipak, očito da je Majkl bio u pravu. Ja sam tada ostala da radim na Kosovu, a posle pet godina uzeli smo se i sada imamo dve devojčice Taru (11) i Lanu (6) sa kojima živimo u Novom Sadu, ali smo i dalje sudbinski vezani za Kosmet, jer Majkl aktivno radi na prikupljanju pomoći za tamošnje narodne kuhinje," priča Bojana Veselinov Harison koja sa suprugom i dalje često dolazi na KiM.

Prvi prevodilački posao

"Moj prvi prevodilački posao na Kosmetu neslavno je prošao, jer sam od straha da nas neko ne napadne na ulicama Prištine izlaganje predstavnika OEBS-a da je najveći problem na KiM-u trafiking, odnosno trgovina belim robljem, umesto trafikinga uporno ponavljala saobraćaj, na šta je reagovala protinica Stević rečima, je li ovaj normalan, šta priča? Tek tada sam postala svesna da sam od straha umesto trafikinga spominjala saobraćaj," priča kroz osmeh Bojana, prisećajući se zanimljivih detalja tokom boravka na Kosmetu.

Sačuvao spomenik Kneza Lazara

Majkl Harison, nekadašnji pripadnik UNMIK-a poznat je Srbima sa Kosmeta, pogotovo iz Kosovskog pomoravlja, po tome što je uspeo da sačuva spomenik Kneza Lazara, koji su Albanci porušili 1999. godine.

"Pošto je primetio srušeni spomenik koji je neko vreme bio smešten u okolnom kampu KFOR-a, Majkl je 2004. godine sa kolegama iz UNMIK-a sredio da se spomenik odnese u prvo srpsko mesto – Šilovo, gde se kraj crkve nalazi spomenik koji se vidi sa okolnog puta," priča Bojana i uz osmeh dodaje da Knez Lazar sa tog mesta "pozdravlja i Srbe i Albance". 

Večernje novosti 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.