Ljirak Ćeljaj u podršci Hašimu Tačiju za korekciju granice

Ljirak Ćeljaj
Ljirak Ćeljaj

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednik ogranka PDK u Prištini, Ljirak Ćeljaj (Lirak Çelaj), podržao je izjave kosovskog predsednika Hašima Tačija za korekciju granica između Kosova i Srbije, prenosi Koha.

Ćeljaj je u svojoj objavi na Fejsbuku rekao da se suprotstavlja odbacivanju korekcije granice apriori, samo zato što je Hašim Tači dao ovaj predlog.

Naglasio je da bi korekcija ili razmena teritorija imalo smisla ukoliko bi se izveštaji o simetričnoj korekciji poštovali i jedan deo Ahtisarijevog paketa smanjio, jer bi se takođe promenio procenat etničkih struktura na Kosovu.

Ovo je cela Ćeljajeva objava na Fejsbuku:

„Ne vidim stvarno bolju šansu od korekcije granice da jednom zauvek okončamo neprijateljstvo sa Srbijom.

Takođe, ne razumem one koji trube o nacionalnom jedinstvu i koji se protive ovoj ideji. Kako možete biti za nacionalno ujedinjenje, a protiv ste pripajanja Doline? Ovo će nas urušiti,  Kosovo, osigurali smo se, oslobođeni smo, a sada ko brine o Dolini koja je ostala u Srbiji?

Mogu da razumem skepticizam o tome da li se ili ne ova ‘korekcija’ može realizovati u skladu sa našim realnim zahtevima. Međutim, apriori odbijanje samo zbog činjenice da predsednik Tači to predlaže i da bi zbog njega trebalo tome da se suprotstavi, čini se da nije ni racionalno, niti razumno istorijski. Mislim da u tako važnim pitanjima moramo da budemo jedinstveni i prevazići lične inate i delovati u korist nacije i za budućnost generacija koje će doći za nama.

Reakcije nekih kosovskih Albanaca, ali i u inostranstvu, da se ‘sa ovim krši stabilnost regiona i otvara Pandorina kutija’ – više su smešne, skoro kao one da moramo da žrtvujemo deo nacije i teritorije zbog udobnosti ostalih. Međutim, drugi su oni koji imaju mogućnost da vode računa o miru u regionu.

Još mi je smešniji argument da je Ahtisari dobio Nobelovu nagradu za mir i ako ovaj plan za Kosovo propadne, nagrada se može opozvati. Sada zbog njegove nagrade moramo da žrtvujemo našu budućnost. Ili da je promena granica moguća samo ratom. Istina je da je to rađeno ratom, ali samo kada je to činjeno bez volje obe strane. U ovom slučaju govorimo o mirnom procesu sa garancijama super snaga. Kako će doći do rata ako je sporazumno i sa garancijama?

Na kraju krajeva, mi smo više puta rekli da smo sui generis. Da postanemo pozitivan primer u regionu o tome kako se dijalog i ne-ratni problemi mogu rešiti, uz rešenja kojima se izbegavaju resursi za kasniji (evenutalni) rat.

Naravno, sva ova korekcija ili razmena teritorija imala bi smisla ako bi se poštovali simetrični izveštaji o korekciji dela Ahtisarijevog paketa, jer bi se promenio procenat etničke strukture na Kosovu. Razume se da se svim manjinama garantuju najviši standardi, i ne ostavlja prostor za stvaranje nefunkcionalne i toliko problematične države, slične Bosni i Hercegovini.“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.