Ljevoša: Obijene kuće, meštani bez vode i struje!

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Kuće Srba povratnika u selu Ljevoša kod Peći, ponovo su bile meta napada. Ali, to nije jedina nevolja meštana ovog sela. Ljevošani su već četiri dana bez struje i vode.
 
Tri kuće su prethodne noći obijene, rekao je za RTK2 predstavnik sela Ranko Bakić. Vlasnici kuća su u centralnoj Srbiji, tako da za sada nije poznato da li su lopovi uzeli nešto od stvari, kaže Bakić i ističe da su provaljene i dve pomoćne prostorije. Pored toga, noćas oko 2 sata nepoznata osoba je pokušala da uđe u kuću Steva Bakića.
 
Ovo nije prvi put da se u ovom povratničkom mestu obijaju kuće. Pre dvadesetak dana na isti način je obijeno 6 kuća.Meštani poslednje događaje vide kao poruku da nisu poželjni i da verovatno nekome smetaju.
 
Ovaj i prethodni slučajevi provala prijavljeni su kosovskoj policiji.
 
Taki Sulja predstavnik za medije kosovske policije za region Peći kaže da je slučaj klasifikovan kao oštećenje imovine uzimajući u obzir da se vlasnici kuća trenutno nalaze u Srbiji.
 
”Očekujemo da se oni vrate da nam daju više detalja o tome šta je tu moglo da se ukrade ili je samo oštecena imovina. Istraga je intenzivna, policija je u kontaktu sa predstavnicima sela i sa stanovnicima i očekujemo konkretne rezultate o ovom slučaju.”
 
Napad na kuće povratnika najoštrije je osudio Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.
 
„Počinioci napada na povratničke kuće se moraju odmah naći i adekvatno kazniti, kako do ovakvih nemilih događaja ne bi u budućnosti dolazilo. Zahtevam od svih relevatnih faktora na Kosovu da u što skorije vreme pronađu počinioce i pokažu da je Kosovo mesto u kome je siguran život garant bolje budućnosti“, navodi se u saopštenju.
 
Da nevolja bude još veća, Ljevošani su i bez struje i vode već četiri dana.
 
U petak uveče je palo 5 bandera, tako da smo od tada bez struje, kaže Ranko Bakić. 
 
“Blokiran nam je put, dužine 300 metara, ne možemo da prolazimo, ujedno kad nestane struja nestane i voda jer pumpa koja crpi vodu radi na struju.”
 
Bakić kaže da se često dešava da selo ostane bez električne energije, a to automatski znači i bez vode i apeluje na nadležne da reše ovaj problem.
 
Predstavnici KEDS-a su u saopštenju našoj televiziji istakli da je više od 70 odsto elekto-mreže na Kosovu staro više od 40 godina i da je to razlog čestog netanka struje u mnogim delovima Kosova. 
 
Inače, ekipe su izašle na teren i očekuje se da povratnicima iz Ljevoše već sutra budu priključeni struja i voda.
 
U Ljevoši su 2005 godine za povratnike izgrađene 32 kuće, a u selu trenutno živi 20 starijih meštana.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.