Istraga rezultira optužbama za ratne zločine

Izvor: RTK2/Koha ditore (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Najmanje 10 bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova će biti optuženo za ratne zločine. Američki tužilac Klint Vilijamson je našao dokaze za te zločine protiv civila. Većina njih su Srbi. Tokom istrage nije nađeno dovoljno dokaza koji bi podržali optužbu za trgovinu organima. Protiv nekih pripadnika OVK će biti podignute optužnice i za nestanak velikog broja Srba iz Zočišta i Orahovca. Za odgovorne se smatraju i dva visoka oficira OVK , prenosi “Koha ditore”.
 
Tim američkog tužioca Klinta Vilijamsona je pronašao dokaze za ratne zločine protiv najmanje deset bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Ksoova.
 
Optužbe obuhvataju ubistva civila, zlostavljanje i njihovo držanje u neljudskim uslovima, ali ne i trafiking u cilju trgovine organa. Očekuje se da optuženi budu optuženi pojedinačnom krivičnom odgovornošću ali ne i za komandnu odgovornost. Iz toga sledi da se očekuje da krivične odgovornosti bude oslobođen vršilac dužnosti premijera Hašim Tači. 
 
Rezultate trogodišnje istrage ukratko je predstavio šef Specijalnog istražnog operativnog tima (SITF), Tužilac Klint Vilijamson kosovskim ministrima pravde Hajredinu Kućiju, unutrašnjih poslova Bajramu Redžepiju i snaga bezbednosti Agimu Čekuu. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.