Ljavdrim Muhadžeri zvanično na Interpolovoj poternici

Uprkos nepotvrđenim vestima da je član islamsko ekstremističke organizacije ISIS, Ljavdrim Muhadžeri, ubijen u Siriji, a nakon što je Specijalno tužilaštvo Kosova pokrenulo proceduru za izdavanje međunarodne poternice za Muhadžerijem, ovaj dvadesetpetogodišnji kosovski Albanac je i zvanično na Interpolovoj poternici, preneli su kosovski mediji.   
 
Prema ovoj poternici, Muhadžeri se tereti za podsticanje izvršenja terorističkog dela, organizaciju i učešće u terorističkoj grupi, te izazivanje nacionalne, rasne, verske, ili etničke mržnje, ili netrpeljivosti, a traže ga, kako se navodi u ovoj poternici, pravosudni organi UNMIK-a za krivično gonjenje, odnosno izdržavanje kazne.
 
 
Proceduru za pokretanje međunarodne poternice za Muhadžerijem pokrenuo je pre nešto više od tri nedelje, sudija Osnovnog suda u Uroševcu, Sahit Krasnići, koji je  izdao međunarodni nalog za hapšenje Muhadžerija i potvrdio da je Odeljenje za međunarodnu saradnju kosovskog ministarstva pravde potvrdilo da je ovaj zahtev Interpol odobrio.
 

Povezani članci:

I Muhadžerijev prijatelj objavio fotografiju odrubljivanja glave

"Express": Fotografije dokazuju da su uhapšeni povezani sa terorističkim grupama

Ljavdrim Muhadžeri na Interpolovoj poternici

Muhadžeri: "Hajde da kažemo istinu, šta su borci OVK radili kada zarobe osobu koja odaje informacije Srbima?"

Uzbuna zbog pretnji Džihada

Ljavdrim Muhadžeri najavljuje borbu za Mitrovicu

Jahjaga na sastanku sa kosovskim bezbednosnim strukurama: Distancirati se od surovih akata zločinaca i osuditi ružne pojave

Muhadžeri se pravda: Ne znate šta se dogodilo, Bog vas proklinje

Kosovarski regrut pokazuje aktivnosti u Siriji

"Izdao sam nalog za raspisivanje međunarodne poternice, posle dve druge procedure – lokalnog i centralnog naloga. Dobio sam potvrdu da je zahtev prihvaćen i lice (Ljavrdim Muhadžeri) će odsada biti postavljen na Interpolovu poternicu," uzjavio je tada Krasnići za radio "Kosovo". 

 
Sa druge strane, portparolka Specijalnog tužilaštva Kosova, Ljiridona Kozmaći, izjavila je istom prilikom da je proceduru za izdavanje naloga za hapšenje Muhadžerija inicijalno pokrenulo Specijalno tužilaštvo Kosova.
 
"Dana 2. maja 2014, specijalni tužilac se obratio Odeljenju za teška krivična dela suda u Uroševcu, sa zahtevom da nalog za hapšenje Ljavdrima Muhadžerija, izda i Interpol," rekala je Kozmaći tada za ovaj radio. 
 
Specijalno tužilaštvo Kosova je u januaru ove godine pokrenulo istragu protiv Muhadžerija i drugih lica za koje se sumnja da su umešani u terorističke aktivnosti.


 

Ljavdrim Muhadžeri, koji se nalazi u fokusu međunarodne pažnje već nekoliko meseci uz ostale Albance koji se sa Kosova i Makedonije od 2012. godine pojačano regrutuju u redove radikalnih islamista, a koji se u Siriji bore za stvaranje Islamske države (ISIS), nakon postavljanja fotografija na svom Fejsbuk profilu na kojima se vidi da odseca glavu mladiću, sa porukom "Allahu Akbar", našao se u fokusu medijske pažnje i na Balkanu. 

On je u intervjuu za "Gazeta Dita" iz Tirane, 2. avgusta, rekao da nije uradio ništa više nego što su radili pripadnici OVK tokom rata onima i to koji su Srbima odavali informacije, te da "će obezglaviti svakog onog ko izda."
 
Muhadžeri je bio vođa Albanaca koji su se kao podrška ISIS-u borili u ratu u Iraku i Siriji, međutim, kako su preneli kosovski mediji, on je smenjen sa mesta vođe nakon što je postavio fotografije na Facebook-u kako odrubljuje glavu nepoznatom mladiću, a njega je zamenio Ridvan Haćifi.
 
Kosovski mediji su i u dva navrata – 19. i 23. avgusta, preneli vest kurdskih i arapskih medija, prema kojima je Muhadžeri ubijen u borbama u Siriji, ali na Kosovu njegova smrt nije potvrđena, a pokretanje Interpolove poternice trebalo bi da ukaže da je Muhadžeri još uvek živ. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.