Ljajić: Tražimo od Prištine ukidanje mera na uvoz brašna

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije uložilo je protest institucijama u Prištini zaduženim za sprovođenje CEFTA sporazuma i predstavnicima UNMIK-a i zatražilo ukidanje takozvane zaštitne mere od 23. oktobra kojom se uvodi specijalna uvozna dažbina za brašno iz Srbije od 40 evra po toni, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

"Ovo je klasična vancarinska barijera kojom se sprečava ili čak zaustavlja izvoz brašna iz Srbije," upozorio je.

Zaštitnu meru vlasti u Prištini su, kako je objasnio, uvele jer se "navodno" brašno iz Srbije prodaje ispod tržišne cene, odnosno cene proizvodnje.

Pročitajte još: 

Kosovo: Za brašno iz Srbije uvedene tarife​

To je, tvrdi Ljajić, potpuno netačno, jer je cena brašna koja se izvozi na tržište Makedonije, BiH i Crne Gore gotovo identična i do sada nije bilo prigovora od strane ovih partnera.

"Nema različitih cena za region. Jedinu razliku u ceni kilograma brašna mogu da naprave troškovi prevoza, pa je u tom smislu logično da će brašno biti nešto jeftinije u Prištini, nego, recimo, u Tirani," objasnio je.

Dodao je da se ovde radi o protekcionističkoj meri koja je doneta "pod pritiskom kosovskog mlinarskog lobija".

Taksa od 40 evra po toni je, kako tvrdi Ljajić, taman tolika da izvoz brašna iz Srbije učini neisplativim.

"Ukoliko se ova mera ne povuče, zatražićemo hitan sastanak Zajedničkog komiteta CEFTA kako bi se ovo pitanje stavilo na dnevni red, a istovremeno ćemo se obratiti i nadležnim telima Evropske komisije," zaključio je.

RTS/Tanjug

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.