Ljajić: Srbi treba da se ponašaju kao Albanci devedesetih

Ministar u Vladi Srbije Rasim Ljajić kaže da bi Srbi na Kosovu trebalo da se ponašaju kao Albanci devedesetih godina.

On je, gostujući u jutarnjim vestima TV Prve, objasnio da bi Srbi trebalo da o svemu što im se dešava, a pogotovo o svim napadima koje doživljavaju, da obaveštavaju sve međunarodne organizacije, kao što su to činili i Albanci devedesetih godina.

Govoreći o poslednjem incidentu na Kosovu, u kom je grupa Albanaca kamenovala autobuse u kojima su bili Srbi kod mesta Istok, Ljajić ocenjuje da taj incident više nema nikakve veze za politikom, već sa elementarnim ljudskim pravima i bezbednošću ljudi koji su predmet napada samo zbog vere. 

„Srbi bi trebalo da se ponašaju kao Albanci devedesetih, da o svemu šta im se dešava obaveštavaju međunarodnu zajednicu. To doduše neće ništa rešiti, ali će skrenuti pažnju javnosti. Jer, svet se mnogo promenio za poslednjih 10 godina i svi su postali osetljivi na ugrožavanja manjinskih i ljudskih prava,“ istakao je Ljajić. 

S druge strane, on objašnjava da „sva ova atmosfera ukazuje na to da nismo blizu rešavanja kosovskog problema“. S jedne strane, kako kaže, nema spremnosti Prištine, niti demokratskog legitimiteta da se iznesu te promene. S druge strane, međunarodna zajednica ima druge probleme u fokusu, a mi ćemo još morati da čekamo da to pitanje dođe na njihov dnevni red, dodao je Ljajić.

Povezani članci:

Kosovska policija potvrdila kamenovanje autobusa sa vernicima, Haradinaj osudio

B92

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.