List „Jedinstvo“ obeležio 77. rođendan

 

Jedinstvo
FOTO: KoSSev

Najstariji srpski štampani medij na Kosovu i Metohiji, nedeljnik „Jedinstvo“, obeležio je danas 77. rođendan.

Rođendan je proslavljen skromno u krugu prijatelja, kolega i drugih.

Glavna i odgovorna urednica, Rada Komazec, kazala je na ovom događaju da „Jedinstvo“ više od sedam decenija deli sudbinu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

„Otkad se srpski narod bori za slobodu, ‘Jedinstvo’ je prošlo trnovit put i istinski deli sudbinu sa svojim narodom. Izlazilo je ‘Jedinstvo’ u nehumanim uslovima, pod bombama u Prištini, sve dok nas nisu proterali odatle iz matične zgrade“, objašnjava Komazec.

Ona dodaje da je redakcija ponosna na kolege koji su nakon sukoba 1999. godine ostale u Prištini, savesno i odgovorno radeći svoj posao u neadekvatnim uslovima.

„Oni su izveštavali javnost o nemilim događajima, o teroru nad srpskim narodom u svim delovima Kosova i Metohije. Naši novinari tada nisu bili samo na radnim zadacima, oni su obavljali humanitarnu misiju, kada su uz propusnice KFOR-a obilazili naše ljude u enklavama, nosili im lekove, hranu i ostale potrepštine“, poručila je.

Nedeljnik „Jedinstvo“ i pored interneta i modernih tehnologija, ima odanu publiku, tvrdi Komazec.

„Pozicija ‘Jedinstva’ svih ovih decenija nije bila nimalo laka. I dalje je odgovorna novina koja nije upala u zamku senzacionalizma. Naša misija je bila i ostala – informisanje srpskog naroda, čuvanje nacionalnog jedinstva i identiteta naših ljudi na Kosovu i Metohiji. Slavimo rođendan čistog obraza, jer nam je vodilja istina. Čuvajući srpsku reč i ćirilično pismo, ostajemo verni našim čitaocima“, podvlači.

Predsednik Udruženja novinara Srbije, Živojin Rakočević, kazao je da je „Jedinstvo“ veoma bitno za srpski narod.

„Vidimo koliko nam je ‘Jedinstvo’ suštinski važno i potrebno, koliko ono svedoči o životu, kulturi, pismu. Svi su počinjali, odustajali i nestajali, samo je ‘Jedinstvo’ preteklo sve ono za šta se mislilo da neće preživeti“, dodaje Rakočević.

Prvi broj lista ‘Jedinstvo’ objavljen je 1944. godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.