Lideri Z.Balkana sutra sa Boreljom – putuje Vučić, Prištinu predstavlja Gervala

Vest je ažurirana

U međuvremenu je i Evropska unija saopštenjem potvrdila da se sutra održava neformalna večera u Briselu sa liderima zapadnog Balkana.

„Na dnevnom redu biće izmenjeno bezbednosno okruženje u Evropi u svetlu nelegalne agresije Rusije na Ukrajinu“, naveli su iz EU.

Najavljeno je i obraćanje Žozepa Borelja medijima uoči sastanka, odnosno u 18.15 časova.

Lideri sa Zapadnog Balkana boraviće sutra u Briselu kako bi prisustvovali neformalnoj večeri na poziv visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Žozepa Borelja, potvrdili su medijima iz EU. Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da će Prištinu predstavljati Donika Gervala, a dok beogradski mediji uveliko javljaju da će večeri prisustvovati i srpski predsednik.

Sutra se u Briselu održava neformalna večera predstavnika Zapadnog Balkana i Žozepa Borelja, potvrdio je portparol EU, Peter Stano za Tanjug i Gazeta Express.

„Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj nastavlja tradiciju pozivanja lidera sa Zapadnog Balkana na neformalnu večeru dva puta godišnje kako bi razgovarali o budućnosti regiona i ključnim izazovima sa kojima se on suočava. To uključuje situaciju u regionu i odnose između EU i Zapadnog Balkana, očekivanja za članstvo u EU i širi geopolitički kontekst“, naveo je Stano.

Portparol podseća da je prethodna neformalna večera održana u septembru 2021. u Njujorku, na marginama Generalne skupštine UN, a prva pod mandatom Borelja 18. maja prošle godine.

Express piše da Stano u svom odgovoru nije naveo detalje o tome ko će predstavljati Prištinu, ali i prenosi da je portparol EU naveo da se učešće obično odvija na nivou lidera (predsednika) ili premijera.

Iako je pre sat vremena objavio da je neizvesno da li će Kurti ili Osmani prisustvovati večeri, jer se oboje nalaze u zvaničnoj poseti Americi, ovaj medij je u međuvremenu javio da je iz kosovskog ministarstva spoljnih poslova potvrđeno da će Prištinu predstavljati Donika Gervala.

Beogradski medij su takođe javili da će Prištinu predstavljati Gervala.

Tanjug piše i da će večeri prisustvovati predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, kao i da su dolazak pored njega potvrdili i predsednik Crne Gore, Milo Đukanović, premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Dimitar Kovačevski, kao i predsedavajući Savetom ministara BiH, Zoran Tegeltija.

Ova agencija dalje navodi da će Vučić pred zajedničku večeru sa liderima zapadnobalkanske šestorke, koja je planirana za 20:30, oko 20 časova sastati sa visokim predstavnikom EU Žosepom Boreljom.

Pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu, Tanjuga takođe piše da će fokus razgovora biti na ratu u Ukrajini.

Tema će biti, kako taj izvor prenosi i „posledice ruske agresije“ kako na regionalnu bezbednost i tako i na evropsku ekonomiju, ali i usklađivanje politika zemalja Zapadnog Balkana sa odgovorom EU na „najveću bezbednosnu krizu na evropskom kontinentu posle Drugog svetskog rata“, javlja ova agencija.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.