Leposavić: Otkrivene mašine za falsifikovanje pića, lažni viski, vina, rakije i voda, konfiskacija i dalje u toku

U široj policijskoj akciji juče je u opštini Leposavić, na tri lokacije, otkrivena i zaplenjena velika količina raznog falsifikovanog alkoholnog pića, vode marke "Odmenjska", kao i kompletna aparatura i mašine za punjenje flaša. Uhapšeno je jedno lice, a za još jednim se traga. Policija u Kosovskoj Mitrovici za sada nije mogla da potvrdi o kojoj se tačno količini pića radi, kao i to da li su ova pića već distribuirana u prodaji, i ako jesu, koliko to dugo traje. Ipak, kako se radi o velikoj količini i otkrivenim paketima za ambalažu radi dalje distribucije, verovatno su flaše sa ovim pićem već distribuirane na tržište. Konfiskovanje falsifikovanog pića je još uvek u toku, a istragu preuzima jedinica za privredni kriminal Kosovske policije, te se narednih dana mogu očekivati i novi detalji ove velike zaplene – saopštili su danas na konferenciji za štampu šef operative KP-a za region Sever, Željko Bojić i zamenik regionalnog komandira, Besim Hoti. 

Viski Jack Daniels, Ballantines, rakije Pelinkovac, Viljamovka, takovska dunja, vina Ždrepčeva krv, Medveđa krv, Smederevka, voda Odmenjska – pića su koja se od juče konfiskuju na Severu Kosova, a za koja policija sumnja da su falsifikovana, nakon što su pretresom jedne kuće, sinoć u Banovićima, magacina i stana u Lešku, policijske jedinice iz Leposavića pronašle velike količine ovog pića. Međutim, zaplenjene su i mašine za flaširanje, velike količine nalepnica i zatvarača za flaše i ambalaže za dalju distribuciju. Da se radi o velikoj količini falsifikovanog pića, dva policijska zvaničnika sa Severa su više puta tokom konferencije naglašavala, ne precizirajući tačno koliko je pića otkriveno, jer je konfiskacija još uvek u toku.

Upravo činjenica da se radi o velikoj količini, ide u prilog sumnji da su se ova pića već našla na tržištu, potvrdio je Bojić.

Šta se umesto pravog pića nalazi u flašama i ko vrši proveru sastava tečnosti?

"To ne mora znači da to nije to piće, već da je piće slabijeg kvaliteta. Policija to ne utvrđuje, moraće da se nosi na laboratorijsko ispitivanje, te da stručnjaci daju svoj nalaz. Vi znate da policija radi istrage na osnovu sumnji. Ono što je važno jeste da mi brinemo o zdravlju građana i korisnika koji koriste ta pića, te na osnovu sumnji smo dužni da utvrdimo da li je to tačno, ili nije," rekao je Hoti.

Da li su građani bezbedni da kupuju pića za čiji brend je otkriveno da se falsifikuje, i kako da prepoznaju falsifikate?

"Naglašavam, operativni rad je u toku. Ima još mnogo stvari koje još uvek moraju da se ispitaju. Konfiskovanje falsifikovanog pića je i dalje u toku, i kad se to završi imaćemo više činjenica," takođe kaže Hoti.

"Istraga je u toku, ali kako se radi o velikoj količini, verovatno da. Postoje određena saznanja," ovako je  odgovorio na pitanje da li su falsifikovana pića već puštena u prodaju.

Naglasio je i da će sve što bude pronađeno, biti povučeno sa tržišta i oduzeto.

Na pitanje da, ukoliko su se falsifikovana pića već našla na rafovima prodavnica, da li je to moglo da se desi bez saznanja samih trgovaca, i da li je cena ovih pića bila niža, zamenik regionalnog komandira Besim Hoti je rekao:

"Iz iskustva ne može da se isključi ta mogućnost, kao i to da su druga, ili treća strana, u ovom slučaju – kupci – mogli biti prevareni."

O tome da li će se istraga proširiti i na prodajne objekte, odnosno na utvrđivanje eventualnog učešća samih prodavaca u nabavci falsifikovanih pića, Bojić kaže da sada istragu usmerava nadležni tužilac, a preuzimaju je jedinice Kosovske policije za privredni kriminal, te da to od njih zavisi.

Tužilac je slučaj okarakterisao shodno članu  267 Krivičnog zakona Kosova –  proizvodnja i stavljanje u promet štetnih prehrambenih proizivoda, i članu 306 – nedozvoljena proizvodnja.

Sve jedinice su na terenu – policijski službenici iz Leposavića, policajci iz Mitrovice i za privredni kriminal, a pretrešene lokacije su noćas obezbeđivale interventne jedinice policijske stanice Sever.

U nastavku pogledajte fotografije zaplenjene robe.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.