Legalizacija dvostruke vlasti

Izvor: Koha ditore/Veriu.info (tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Na dve stolice sede Aleksandar Spirić, Vučina Janković, Dragan Jablanović, Stevan Vulović i Bratislav Nikolić. Oni su zaduženi za opštine sa srpskom većinom, tako što imaju dvostruku vlast na Kosovu kao njihov osnovni mandat i to u dva sistema – kosovskom i srpskom.

Oni samo formalno drže mandate koji proističu iz zakona države kojoj pripadaju, a zapravo rade u ime svog severnog suseda, čiji Ustav definiše Kosovo kao deo njegove teritorije. Postoje i drugi koji vode velike institucije koje na sličan način funkcionišu. Postoje kompanije koje su na Kosovu formalno registrovane kao nove, a zapravo su ogranci javnih kompanija u Srbiji, piše Koha ditore.

A krov svih ovih mehanizama biće Asocijacija srpskih opština, pod Ustavom. Sporazum je osnova iz 2013. i sadrži principe na kojima će se uspostaviti asocijacija, a na osnovu sporazuma potpisanog pre dva meseca. Sporazum o principima izazvao je jake reakcije na Kosovu, zato što se smatra da on neposredno pogađa fundamente države Kosovo – njen jedinstven karakter time što se urušava država.

Pravnici upozoravaju da je od početka dijaloga, Srbija u njemu nametnula kao svoj glavni cilj da, umesto normalizacije situacije na severu, kroz institucionalni vid legalizuje svoje prisustvo na Kosovu.

Fisnik Korenica iz pravničkih i političkih studija kaže da se model dvostrukog suvereniteta koji forsira Srbija, ne ogleda samo u tome da se imenuju predstavnici u visokoj politici, već i u smislu autorskih prava, na primer, kada je u pitanju javno i društveno vlasništvo na Kosovu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.