LDK: Specijalni sud treba da postoji i radi svoj posao

„Specijalni sud funkcioniše u skladu sa kosovskim zakonima ali ima međunarodne sudije i tužioce, ovo je bila odluka kosovskih institucija i naš stav je da Specijalizovana veća treba da postoje i rade svoj posao“, rekao je novinarima zvaničnik LDK, Arben Gaši (Arben Gashi), nakon najnovijeg sastanka radnih grupa Samoopredeljenja i LDK o vladavini prava, javlja Gazeta Express.

Gaši navodi da Specijalni sud nije bio tema između budućih koalicionih partnera, a u predizbornoj kampanji upravo su obećanja lidera LVV, Aljbina Kurtija, o ukidanju Specijalnog suda kada dođe na vlast privukli veliku pažnju javnosti.

Ipak, stav LDK je potpuno drugačiji.

„PDK je to konstantno podržavao, bez izuzetaka. Specijalni sud je već ustavna kategorija. Šteta je što imamo Specijalni sud. Ne može se ukinuti jer za to treba više od 80 poslanika, uključujući i Srbe“, naveo je Gaši, prenosi Gazeta Express.

Pokušaja ukidanja Zakona o Specijalnom sudu bilo je i u decembru 2017. i januaru naredne, ali su ti pokušaji takozvane ratne koalicije (PDK, AAK, NISMA) naišli na otpor međunarodne zajednice, u čemu je prednjačio tadašnji američki ambasador u Prištini, Greg Delavi.

Skepsu prema iskazanoj nameri LVV da ukinu Specijalni sud, iskazao je i kosovski premijer u ostavci, Ramuš Haradinaj, koji je više puta u javnosti naveo da će Kurti biti „veliko razočaranje za kosovsku javnost“, a jednom prilikom ga je opisao i kao „dobrog prevaranta“.

„Nakon što sam video (Kurtija) sa zastavom Kosova na stadionu, imam dileme da verujem izjavi da neće da prizna Specijalni sud. Radio sam jedno vreme sa njim, dobar je prevarant. Primer zastave nešto govori. Dakle to je prevara“, izjavio je on, prenosi Telegraf.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.