Lavrov sa Irinejem: Podrška suverenitetu Srbije na Kosovu

Ministar spoljnih poslova Ruske federacije Sergej Lavrov ja nakon razgovora sa srpskim predsednikom posetio srpskog patrijarha Irineja. Ponovio je podršku ruskog državnog rukovodstva teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije na Кosovu i Metohiji.

Lavrov je, kako je SPC saopštila posle ovog susreta, izrazio podršku crkvi „u nedaćama u kojima se nalazi u Crnoj Gori“ i istakao da se „samo jačajući jedinstvo pravoslavnih naroda može učvrstiti položaj Ruske Pravoslavne Crkve u Ukrajini i Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori“.

SPC saopštava i da je na sastanku podnet izveštaj o toku završnih radova na hramu Svetog Save, kao i o finansiranju istih jer je zaslugom ruskog predsednika Vladimira Putina obezbeđeno 10 miliona evra za izradu mozaika u ovom hramu.

Do sada je u hram Svetog Save na Vračaru dostavljeno i plaćeno 85 procenata mozaika, te se u naredna dva meseca očekuje isporuka i montaža preostalih 15 procenata mozaika.

Ali je u saopštenju istaknuto i da je Irinej izrazio zadovoljstvo time što je „uz veliku podršku predsednika Republike Srbije g. Aleksandra Vučića Republika Srbija do sada pružila nesebičnu pomoć u iznosu od 32 miliona evra“.

Kako je najavljeno u crkvi, ruski predsednik Vladimir Putin i patrijarh Kiril učestvovaće u svečanostima osvećenja Spomen hrama Svetog Save na Vračaru krajem 2020. godine.

Sastanku sa Lavrovim u Patrijaršiji u Beogradu prisustvovali su Episkop remezijanski i Irinejev vikar Stefan, generalni sekretar srpskog predsednika Vučića Nikola Selaković i Dejan Nakić, lični sekretar Irinejev lični sekretar.

Zabrinule su me ocene Ruske Federacije u vezi sa različitim planovima i idejama za rešenje problema KiM, prethodno je na konferenciji za medije sa Lavrovim kazao Aleksandar Vučić, a nakon zajedničkog sastanka.

Šef ruske diplomatije poručio je da se stav Rusije prema Kosovu ne menja, oni podržavaju postizanje uzajamno prihvatljivog sporazuma Beograda i Prištine u okvirima Rezolucije 1244, poručio je i pozvao EU da bude „poštena“ u izvršavanju svog mandata kao posrednika u pregovorima, uključujući tu i sprovođenje već dogovorenog o formiranju Zajednice srpskih opština.

„Mi ćemo se složiti samo sa onom odlukom koja će odgovarati samo samim Srbima koji brane sopstvene prava i zakone“, rekao je još.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.