Laplje Selo: Težak život Tijanića

Porodica Tijanić iz Lapljeg Sela
Porodica Tijanić iz Lapljeg Sela

Časlav i Jagodinka Tijanić žive u Lapljem Selu. Njihov život je svakodnevna borba. Časlav je nezaposlen, žive od majčine penzije koja pokriva samo najosnovnije potrepštine. Skromna su porodica, kažu da im je za sreću potrebno malo. Posetila ih je ekipa RTK2.

Tijanićima se život menja iz korena po odlasku iz Prištine. U Lapljem Selu prvih deset godina živeli su u trošnoj kući, bez vode i kupatila. Zahvaljujući donaciji, počela je izgradnja nove. Ona, međutim, još uvek nije završena.

„Kada smo živeli u staroj kući, stvarno je bilo teško. Kuća je prokišnjavala, nije bilo vode unutra, morali smo da grejemo vodu, pa da se kupamo u koritu. To je trajalo oko desetak godina, onda dobijamo donaciju i počinjemo sa izgradnjom nove kuće. Nismo još uvek završili, nemamo finansija,“ kazao je.

Kako da sutra prehranim dete sa majčinom penzijom od 12.000 dinara?

Časlav je sve vreme u potrazi za poslom. Kucao je na mnoga vrata, ali bezuspešno. Kaže da mu naporan rad ne predstavlja problem. Radi sezonske poslove kako bi mogli da prežive.

„Radio sam različite poslove, ali sve sezonski. Mnogo bi mi značilo da nađem posao, mogao bih da proširim porodicu. Za sada nemam uslova za to. Kako da sutra prehranim dete sa majčinom penzijom od 12.000 dinara?“ – pita Časlav.

Jagodinka ima 76 godina. Imala je tešku operaciju. Najteže joj pada to što Časlav ne može da nađe posao.

„Nemamo nikog ko bi mogao da zaposli mog sina. Živimo sa mojom penzijom, sastavljamo kraj sa krajem,“ kazala je Jagodinka Tijanić.

Kada bi Časlav pronašao posao, to bi za njih bio novi početak, jer, kako kažu, imali bi siguran prihod od kojeg bi mogli kvalitetnije da žive.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.