Lajčak sa Vučićem i Petkovićem: Hitno potrebna rešenja za energetiku i tablice

Lajčak Vučić Petković
FOTO: Miroslav Lajčak/Tviter

Vest je ažurirana

Nakon prošlonedeljnog sastanka sa kosovskim zvaničnicima u Prištini, izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, započeo je novu radnu nedelju u Beogradu.

Lajčak je danas razgovarao sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije za KiM, Petrom Petkovićem.

Nakon ovih sastanaka izostale su konferencije za štampu i obraćanja medijima. Učesnici razgovora oglasili su se kratkim objavama na društvenim mrežama.

Lajčak je na Tviteru naveo da je u Beogradu imao otvorenu i ozbiljnu diskusiju sa predsednikom Srbije o putu ka normalizaciji odnosa sa Prištinom.

„Energija i tablice su bili prioritet na našem dnevnom redu jer su hitno potrebna rešenja“, poručio je Lajčak.

U svojoj objavi je ujedno naznačio da je sa Petrom Petkovićem razgovarao o aktuelnim temama.

Povodom sastanka sa Lajčakom oglasio se i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Kaže da su vodili „ozbiljan i odgovoran“ razgovor o otvorenim pitanjima u dijalogu Beograda i Prištine.

„Nastavljamo da se borimo da sačuvamo našu zemlju i naš narod insistirajući na punoj primeni do sada postignutih sporazuma i poštovanju međunarodnog prava“, poručio je Vučić u objavi na Instagramu.

Petković je u međuvremenu u svom saopštenju poručio da je sa Lajčakom razgovarao o aktuelnoj političko bezbednosnoj situaciji na KiM, s posebnim osvrtom na pitanja nestalih osoba, energetike i registarskih tablica.
,
Petković je istakao da Beograd „niti želi, niti povlači“ poteze koji mogu da dovedu do tenzije i nove krize na terenu, već da Priština „svojim nerazumnim i jednostranim akcijama čini sve da dovede do eskalacije situacije, posebno na severu KiM“.

„Beograd će nastaviti da čuva mir i stabilnost kao najveće vrednosti i jedina odgovornost za izazivanje kriza jeste na Prištini“, upozorio je Petković i dodao da Beograd očekuje da međunarodna zajednica „uradi svoj deo posla i privoli Prištinu“ na kompromis i konstruktivan dijalog.

Petković je podvukao da umesto poštovanja sporazuma i formiranja ZSO, Priština nastavlja da „grubo krši“ sporazume, među kojima su i sporazumi o slobodi kretanja i zvaničnim posetama. Takođe, Petković je sagovorniku naglasio i da Priština onemogućava snabdevanje lekovima srpskih sredina, suprotno utvrđenoj praksi i dogovoru.

 

 

Evropski zvaničnik prethodno je 13. oktobra nenajavljeno doputovao u Prištinu, gde se istog dana sastao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i njegovim zamenikom, Besnikom Bisljimijem.

Teme sastanka i sa prištinskim zvaničnicima bile su put ka normalizaciji odnosa, energetika i registarske tablice.

Kada je u pitanju energetika, Lajčak je tada nagovestio mogućnost da se Elektroseveru oduzme nedavno dodeljena licenca.

U danima pre dolaska u Prištinu, kosovski zvaničnici optuživali su ovu novoosnovanu kompaniju, odnosno Beograd – da kasni sa ispunjavanjem svojih obaveza preuzetih Mapom puta o energetici.

Lajčak je ujedno saopštio da je period do 2024. godine – godine izbora u SAD i EU, važan i da treba da se iskoristi za postizanje napretka u dijalogu.

Odmah zatim su se u medijima širom regiona pojavili navodi da do 2024. godine zapravo treba da se zaključi sporazum Beograda i Prištine.

O tome je nedavno za Dojče Vele govorio kosovski premijer, Aljbin Kurti.

„Sporazum u čijem je centru uzajamno priznanje mora da se postigne što pre, imamo manje od dve godine“, kazao je Kurti.

Sa druge, predsednik Srbije je danas kazao da su njemu „oni sa kojima je pričao“ pominjali mnogo kraći period – u nedeljama.

Vučić je neposredno pre razgovora sa Lajčakom kazao da od novog susreta ne očekuje ništa, osim teškog razgovora „ozbiljnih i odgovornih ljudi“. 

Istovremeno, Lajačkova poseta Beogradu odvija se nepune dve nedelje pre isteka roka koji je dala kosovska vlada – 31. oktobar, za zamenu srpskih registarskih oznaka gradova na Kosovu sa RKS tablicama. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.