Lajčak i Eskobar u nedelju u Briselu, a potom u Prištini i Beogradu

Foto: Tviter/Miroslav Lajčak

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograd-Priština, Miroslav Lajčak, zajedno s pomoćnikom zamenika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom, boraviće od 30. januara do 4. februara u Briselu, Beogradu i Prištini, potvrđeno je iz Biroa za evropske i evroazijske poslove u Stejt departmentu SAD-a.

Kako su naveli Eskobar i Lajčak žele da podstaknu Beograd i Prištinu da se okrenu dijalogu, tj. normalizaciji odnosa.

„Specijalni predstavnik Gabrijel Eskobar pridružiće se Miroslavu Lajčaku u Briselu, Beogradu i Prištini od 30. januara do 4. februara, kako bi podstakao lidere Kosova i Srbije da normalizuju odnose kroz dijalog uz posredstvo EU i sprovedu norme na putu ka integraciji u EU“, naveli su iz Biroa na Tviteru.

U međuvremenu je Kancelarija EU na Kosovu saopštila da će Lajčak i Eskobar boraviti na Kosovu od 31. januara do 2. februara.

Oni će se sastati sa političkim rukovodstvom Kosova, liderima političkih partija kao i predstavnicima međunarodne zajednice, poručili su.

„Glavna svrha posete je razgovor o narednim koracima u Dijalogu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, uz podršku EU i SAD. SPEU Lajčak će se takođe sastati sa predstavnicima civilnog društva i posetiti zajednički prelaz Mutivode“, precizirali su iz Kancelarije EU.

Istovremeno, danas se povodom posete Eskobara Prištini, na Tviteru oglasio i novi ambasador SAD na Kosovu, Džef Hovenijer, koji je kazao da njegov tim jedva čeka da ga dočeka.

„Napredak u dijalogu uz podršku EU ostaje najbolji način da se osigura da kosovski lideri održe svoja obećanja građanima i da Kosovo bude priznato i da zauzme mesto koje mu pripada kao svetskom lideru“, napisao je Hovenijer.

Da će dvojica zvaničnika boraviti sledeće nedelje u Prištini i Beogradu prethodno je saopštio i visoki predstavnik EU Žozef Borelj, nakon sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija juče u Briselu, na kom je bila srpska premijerka Ana Brnabić.

Borelj je na konferenciji sa srpskom premijerkom naglasio da EU očekuje da Beograd i Priština ispunjavaju svoje obaveze i sve ono što je dogovoreno, kao i da treba stvoriti uslove za dalji dijalog i uzdržati se od nekoordinisanih dela i retorike.

On je ujedno najavio da će zajedno sa Lajčakom da vrši pripreme za novu rundu dijaloga, ali je i kazao da će se u Briselu razgovarati jedino ukoliko postoji spremnost obe strane „da se dobiju povoljni rezultati i opipljiva ostvarenja“.

Dijalog na političkom nivou koji se vodi u Briselu je u praksi u ćorsokaku, kako ga već duže vreme opisuju stručnjaci. Trenutno visoki pregovarači na političkom nivou su predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i kosovski premijer, Aljbin Kurti, koji su se do sada svega dva puta sastali – prvo 15. juna, pa potom i 19. jula prošle godine.

Evropski posrednik za dijalog Miroslav Lajčak nije uspeo već duže od pola godine da zakaže novi susret. U međuvremenu kao posrednici za dijalog u okviru šire funkcije su se pojavili i Gabrijel Eskobar u ime SAD, te Stjuart Pič u ime Velike Britanije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.