Lafrenijer: Ivanoviću pre Nobelova nagrada za mir, nego zatvor

Bivši službenik misije OEBS-a na Kosovu i advokat u penziji, Kanađanin Žan-Mark Lafrenijer, poručio je danas u Kosovskoj Mitrovici da smatra „da bi bilo razumnije da se razmotri mogućnost da Oliver Ivanović bude kandidat za Nobelovu nagradu za mir“, nego da bude u zatvoru 9 godina. Lafrenijer će, zajedno sa još petoricom bivših službenika međunarodnih misija na Kosovu, Džerardom Galučijem, Vilijamom Nešom, Žan-Luk Santom, Goranom Stigmerom i Džejmsom Fitom, pomoći pravnom timu Olivera Ivanovića u pisanju žalbe u drugostepenom postupku pred Apelacionim sudom u Prištini. Na današnjoj konferenciji za medije povodom pisane presude koja je u ponedeljak dostavljena odbrani Ivanovića, pored Lafrenijera, govorili su i njegovi advokati Nebojša Vlajić i Ljubomir Pantović. Oni veruju da će Ivanović u drugostepenom postupku biti oslobođen.

"Oliver Ivanović je nevin i nije počinio ratni zločin. Presuda se zasniva na nerealnim i neuverljivim svedočenjima i ne postoje dokazi koji ukazuju na to da je Ivanović izvršilac zločina za koji ga nepravedno optužuju," istakao je Lafrenijer, dodajući da se juče video sa Ivanovićem i poručio mu da dolazi u ime "velike grupe bivših međunarodnih predstavnika koji su u okviru UNMIK-a, OEBS-a i Evropske unije" radili u Kosovskoj Mitrovici.

Lafrenijer je, takođe, kazao da grupa bivših međunarodnih članova misija na Kosovu postavlja pitanje šefu Tužilaštva EULEX-a, koji je, kako je dalje naveo, pod istragom za korupciju – "zašto je odlučio da, u ovom trenutku, optuži Ivanovića".

"Ova akcija od strane šefa Tužilaštva EULEX-a je, zaista, korak unazad kada je upitanju proces uspostavljanja pomirenja i mira na Kosovu," rekao je on, dodajući i da je to loša poruka i za sve "borce za mir i pomirenje".

"Zahtevamo od Apelacionog veća da se njihova odluka zasniva na dokazima i bude potpuno nezavisna od bilo kakvog političkog uticaja. Ne možemo i nećemo da ćutimo dok je nevin čovek u zatvoru," zaključio je Lafrenijer i dodao će oni nastaviti da informišu javnost o njihovom mišljenju kada je u pitanju slučaj Olivera Ivnovića.

Vlajić: Pismena presuda jednaka nelogičnom i nejasnom usmenom obrazloženju

Sa druge strane, branilac Olivera Ivanovića, Nebojša Vlajić, kazao je da se pisana presuda, dostavljena odbrani pre dva dana, ne razlikuje od "jednog potpuno nelogičnog i nejasnog usmenog obrazloženja koje su čuli u sudu pre dva i po meseca".

"U toj presudi se ponavlja ono što je sudija istakla i prošli put – da jedino što je utvrđeno je da je Oliver Ivanović bio na tom mestu, ali da nije utvrđeno da je on bio komandir bilo koje jedinice, niti da je izdao bilo kakvo naređenje, niti da je podstrekivao ikoga. Mi ponovo tvrdimo da je to nedovoljno za bilo kakvu osuđujuću presudu, jer vas prisustvo na licu mesta ne čini izvršiocem tog krivičnog dela, već eventualno svedokom," kazao je Vlajić.

Na pitanje novinara da li smatra da je ovakva presuda Ivanoviću održiva pred Apelacionim sudom, Vlajić je odgovorio:

"Nije bilo razloga ni da ovakva presuda bude doneta, prema tome mi smo od samog početka verovali da Oliver Ivanović mora biti oslobođen. Nažalost, on nije oslobođen u prvostepenom postupku u Osnovnom sudu, zato verujem da mora biti oslobođen u Apelacionom sudu. Mi ćemo žalbom to i tražiti. Presuda nam pruža dovoljno argumenata da verujemo da će žalba biti uvažena." 

Oliveru Ivanoviću je suđeno po zajedničkoj optužnici prema kojoj se sudilo penzionisanom pukovnuku MUP-a Srbije Dragoljubu Delibašiću, Iliji i Nebojši Vujačiću, kao i Aleksandru Lazoviću. On je osuđen, 21. januara, na devet godina zatvora zbog "ratnog zločina" tokom 1999. godine, dok su ostali oslobođeni. Njegovoj odbrani je pre dva dana, dostavljena i pisana presuda.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.