Kvinta: Zabrinjavajuće – Ustavni sud primoran da podseća da nije sprovedena odluka o V.Dečanima

visoki dečani
FOTO: KoSSev

Sa podsećanjem Ustavnog suda Kosova – da još uvek nije sprovedena presuda iz 2016. godine, kojom se potvrđuje vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24 hektara zemlje, danas su šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a uputili još jedan apel kosovskim institucijama.

Ambasadori ovih zemalja svake godine 19. maja, na dan kada je Ustavni sud izrekao presudu još 2016. godine, apeluju i pozivaju kosovske vlasti da istu sprovedu u delo, tj. 24 hektara zemlje u katastru zavede kao manastirsku.

Isti apel uputili su i danas.

„Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država primili su k znanju i pozdravljaju jednoglasnu izjavu Ustavnog suda Kosova od 24. septembra u vezi sa nesprovođenjem njegovih ranijih odluka, uključujući i odluku o upisu zemljišta manastira Visoki Dečani iz 2016. godine“, poručili su.

Kažu da je zabrinjavajuće to što je kosovski Ustavni sud primoran da podseća institucije izvršne vlasti da garantuju i sprovode vladavinu prava u ovim već, navode, predugo odlaganim slučajevima.

„Kao što je navedeno u našoj izjavi Kvinte od 19. maja, poštovanje vladavine prava je obaveza svih vlada. Snažno podstičemo Vladu Kosova da bez daljeg odlaganja postupi sa pravnim upisom zemljišta manastira Visoki Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda“, precizirali su.

Za kraj poručuju da je podrška Kosova vladavini prava i nezavisnom sudstvu zasnovana na potpunom i jednakom sprovođenju svih sudskih odluka bez obzira na politička neslaganja.

Više o ovom sporu i današnjem oglašavanju kosovskog Ustavnog suda čitajte u vesti:

Kosovski ustavni sud doneo rešenje i podsetio da presuda o zemlji V.Dečana nije sprovedenaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.