Kusari Ljilja: Francusko-nemački plan sadrži proces opšte normalizacije, podeljen je u dve faze

FOTO: Kim

Evropski plan za odnose BG-PR, koji je donedavno nazivan francusko-nemački plan, sadrži finalno rešenje, odnosno proces opšte normalizacije koji je podeljen u dve faze, rekla je šefica poslaničke grupe Samoopredeljenje Mimoza Kusari Ljilja na panel diskusiji posvećenoj novoj fazi u odnosima Kosova i Srbije koju je organizovao Kosovski demokratski institut.

„Prva faza je faza koja se bavi svim otvorenim pitanjima i unapređenjem međunarodne subjektivnosti Kosova, a ne sadrži recipročno priznavanje. Druga faza je faza koja i dalje teži priznavanju i naravno punoj normalizaciji. Naravno da Kosovo po pitanju ovog predloga nije bilo indiferentno i premijer Kurti i zamenik Bisljimi, već ste čuli, da su rekli da je to ozbiljan predlog ali imaju rezerve i pravo da daju svoje komentare i oni su već dostavljeni“.

Govoreći o istupanju Srba sa severa Kosova i Srpske liste iz institucija Kosova, napomenula je da ova partija u radu parlamenta ne učestvuje već 4,5 meseca.

„Predstavnici srpske zajednice u najvišem organu zemlje ne učestvuju. Ne radi se o kršenju prava kao što su se izjasnili kad su se povukli, radi se isključivo o čuvanju pozicije jednog čoveka a zove se Milan Radoičić za koga postoji nalog za hapšenje a kojeg će institucije Kosova uhapsiti u bilo kojem delu zemlje“.

Mimoza Kusari Ljilja se zapitala zašto Srpska lista nikada na kosovskoj skupštini nije pokrenula pitanja za srpsku zajednicu.

Komentarišući povratak Srpske liste u Skupštinu sa novim poslanicima, Kusari Ljilja je rekla da se vidi da ne postoji plan za povratak i rad u parlamentu, te da bi volela da od sadašnjih poslanika srpske zajednice u budućnosti vidi veće angažovanje.

KimPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.