Kurtijevo „specijalno“ ćutanje o suđenju u Hagu

Ilustracija/FOTO: KoSSev

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Pokretanje procesa protiv čelnika „OVK“ u Hagu je, pored Kosova, postala međunarodna vest, međutim, vest nije izazvala reakciju kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Trećeg aprila je počelo suđenje četvorici bivših lidera „OVK“ Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju. Dan pre protesta pod nazivom “Marš za pravdu”, Aljbin Kurti je izjavio da nije čuo ništa o tome, međutim Pokret Samoopredeljenje je 2. aprila izašao u znak podrške protiv ratnog suđenja, ali šefovi države nisu učestvovali u maršu.

Suđenje u Hagu počelo je u ponedeljak, a Kurti je upitan za komentar o započetom suđenju, ali on odbija da odgovori.

“Žao mi je, moram da idem direktno u Skupštinu”, rekao je Kurti.

„Nikada niste progovorili“, kazao mu je novinar nakon pitanja, ali je Kurti rekao da mu se žuri.

Kosovski ministar za infrastrukturu, Ljiburn Aljiu (Liburn Aliu), jedini je vladin zvaničnik koji je komentarisao suđenje u Hagu. U početku je Aljiu pisao o svom partijskom članu, Redžepu Seljimiju.

“Do vaše neizbežne pobede, generale! Slava čistom ratu Oslobodilačke vojske Kosova, uvereni da će pravda trijumfovati”, napisao je Aljiu.

Nakon nekoliko minuta, Aljiu je napravio još jednu objavu u kojoj je pomenuo četvoricu optuženih i rekao da su „heroji“.

“Danas se naši borci za slobodu Jakup Krasnići, Hašim Tači, Kadri Veselji i Redžep Seljimi generacija koja je konačno oslobodila Kosovo, suočava se sa nepravdom. Ali belo uopšte ne tamni od kleveta. Uveren sam da će trijumfovati, ‘OVK’ je sveta, njeni borci i vođe su heroji”, stoji u jednom od Aljijuovih objava od 3. aprila.

Neki od funkcionera pokreta Samoopredeljenje, koji su komentarisali nakon obraćanja Hašima Tačija, nisu ostali potpuno ravnodušni.

Član predsedništva i pokreta Samoopredeljenje, Arber Zaimi, nekoliko časova nakon početka suđenja, a dan posle protesta „Marš za pravdu“, napisao je:

“Oni koji su bili pristalice i glasači Specijalnog suda, koji su čak vređali i tukli njegove protivnike, očigledno su se nadali da će se ova stvar završiti drugačije. Neko im je tada obećao ‘glasajte jer vas ništa neće snaći’, a danas se dešava suprotno. Samo to objašnjava višegodišnje odlaganje protesta”.

Sutradan, nakon uvodne reči odbrane, kao i Tačijevog i Seljimijevog izlaganja, Zaimi je kratko prokomentarisao na Fejsbuku ovo poslednje.

“Od Redžepa Seljimija nikada nećete čuti reči snishodljivosti, samo dostojanstvenu odbranu ideala i rata”, napisao je Zaimi.

Nakon Tačijevog izlaganja i njegove odbrane, koja je odgovorila Tužilaštvu u vezi sa organizovanjem „OVK“, profesor sociologije u Tirani, Enis Sulstrarova, napisao je da “Tači je bio OVK samo u predizbornim kampanjama!”, međutim, izgleda da je on obrisao ovu objavu.

U istom intervjuu gde su ga upitali za “Marš za pravdu”, Kurti je upitan i zašto više od dve i po godine nije posetio bivše vođe „OVK“ od kada su uhapšeni.

Nakon što je prvobitno rekao da ne veruje da će pomoći optuženima ako ih poseti, kasnije je rekao da ne priznaje Specijalni sud i da će, ako ode, morati da potpiše dokumenta.

Prošle godine, u maju mesecu, Kurti je putem video poziva razgovarao sa advokatima vođa „OVK“.

“Svi timovi su bili veoma zahvalni na prilici da direktno razgovaraju sa premijerom Kurtijem i izrazili su zahvalnost zbog činjenice da Vlada Kosova pokazuje interesovanje i posvećenost u vezi sa procesom pred Specijalizovanim većima” stoji u saopštenju kosovske vlade.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.