Danas su Blagovesti

FOTO: Wikipedia

Srpska Pravoslavna Crkva i njeni vernici danas proslavljaju Blagovesti. Ovaj dan u crkvenom kalendaru označen je crvenim slovom.

Blagovesti su jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika i, pema učenju SPC, dan kada je Arhangel Gavrilo javio Bogorodici da će roditi Isusa Hrista.

Pola godine pošto je prvosvešteniku Zahariji javio da će u dubokoj starosti dobiti sina – Sv. Jovana Krstitelja, arhangel Gavrilo pojavio se u Nazaretu ispred Device Marije i pozdravio je rečima „Raduj se, blagodatna! Gospod je s tobom, blagoslovena si ti među ženama“.

Tako je začuđenu i uplašenu Mariju arhanđeo obavestio da je izabrana da rodi sina božijeg, Mesiju i spasitelja sveta i ljudskog roda. Sa ovom arhangelskom blagovešću, i sa silaskom Duha Svetoga na Prečistu Devu, otpočinje spasenje ljudi i obnovljenje tvari.

Otuda se Blagovest smatra koliko velikim, toliko i radosnim praznikom. U pravoslavlju se ubraja u dvanaest velikih praznika.

Blagovesti spadaju u Bogorodičine praznike, koji su ženski, pa se mnoge žene na današnji dan mole Bogorodici za svoj porod, odlazeći u crkve i manastire gde su ikone posvećene Blagovestima.

Iako se smatra da se do Vaskrsa ne valja veseliti, običaj je da se na Blagovesti ustaje u ponoć ili veoma rano.

U praskozorje bi se pevala devojačka pesma, a završavalo bi se sveopštim veseljem.

Običaj nalaže da se na Blagovesti obavezno počiste kuča, dvorište, obori, štale i da se obavezno sve đubre spali.

Negde se verovalo da devojke uoči ovoga dana treba da nakupe suve grančice i drva, i od njih naprave veliku vatru, obično na nekom brdu ili seoskom raskršću.

Jerusalimska, Ruska, Gruzinska, Srpska i Poljska pravoslavna crkva, kao i Ukrajinska grkokatolička crkva, staroverci i starokalendarci, Blagovesti praznuju po julijanskom kalendaru 7. aprila, dok Carigradska, Aleksandrijska, Antiohijska, Rumunska, Bugarska, Kiparska, Grčka, Albanska, Čeških zemalja i Slovačka, Američka pravoslavna i Katolička crkva, ovaj praznik praznuju po gregorijanskom kalendaru 25. marta.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.