Kurtijeva vlada nastavlja da se protivi Mini Šengenu

 

Kurtijeva vlada nastavlja da se protivi balkanskom Mini Šengenu. Izvršna vlast kaže da se zalaže za regionalnu saradnju, ali samo na osnovu jednakosti i nesupstitucije projekta EU. Stručnjaci za međunarodne odnose kažu da Mini Šengen nije prioritetno pitanje za Kosovo.

Portparol kosovske vlade, Perparim Krieziu, koji se protivi ovoj inicijativi, kaže za KosovaPress da pitanje Mini Šengena nikada nije bilo tema u izvršnoj vlasti.

„Za Vladu Republike Kosovo, Mini-šengen nije ažuriran, jer nikada nije bio aktuelan. Mi smo kao vlada i kao država otvoreni za regionalnu saradnju, ali samo na osnovu jednakosti i reciprociteta. Takođe smo otvoreni za regionalnu saradnju na takav način da ona ne zamenjuje projekat EU i našu integraciju to samo jača i unapređuje napore naše probalkanske države za članstvo u EU,“ rekao je on.

Takođe opravdava odobrenje dve inicijative Kurtijeve vlade za potpisivanje međunarodnih sporazuma koji će olakšati kretanje građana u regionu Zapadnog Balkana.

„Naša spremnost da budemo otvoreni za regionalnu saradnju takva je da služimo Kosovu u integraciji u EU, a ne da zamenimo idejama stvorenim u Novom Sadu“, dodao je on.

U međuvremenu, zamenik premijera Severne Makedonije, Fatmir Bitići, traži podršku od Kosova za ovu regionalnu inicijativu.

Ideja o balkanskom Mini Šengenu predstavljena je krajem 2019. godine, dok je na početku čitav politički spektar na Kosovu bio protiv. Dok se, u vašingtonskom sporazumu, bivši kosovski premijer Hoti u jednoj od tačaka obavezao da će podržati Mini Šengen.

RTK2Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.