Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova

Aljbin Kurti Hrisula Aliferi
FOTO: Sajt kosovskog premijera

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, sastao se danas sa šeficom grčke Kancelarije za vezu na Kosovu, Hrisulom Aliferi (Chryssoula Aliferi). Razgovaralo se o međusobnim odnosima, produbljivanju istih, dok je Kurti ujedno zatražio od Grčke da prizna kosovsku nezavisnost.

Na današnjem sastanku Aliferi je čestitala Kurtiju na pobedi koju je Samoopredeljenje ostvarilo na februarskim parlamentarnim izborima.

Sa druge strane, Kurti je pohvalio odnose Kosova i Grčke, kao i posvećenost ove zemlje ka članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, poručuju iz kosovske vlade, navodeći kao primer članstvo u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).

Osim pohvala, stižu i zahtevi.

Kurti je zatražio da se bilateralna saradnja Kosova i Grčke proširi, ali i da se Grčka „pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo“.

Sa druge strane, Aliferi je obavestila Kurtija o pozivu Grčke upućenom kosovskoj ministarki spoljnih poslova da poseti ovu zemlju.

Ona je ujedno podsetila da će sledeće nedelje biti održan treći ekonomski forum između Grčke i Kosova.

Grčka je jedna od pet članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova, pored Slovačke, Kipra, Rumunije i Španije.

Nedavno se u medijima spekulisalo da bi upravo Grčka mogla da promeni svoj stav prema Kosovu, za razliku od ostalih četiri zemalja EU, a ovakve ocene su izneli eksperti za međunarodnu politiku – Dejvid Filips i Danijel Server.

„Grčka će vrlo verovatno priznati Kosovo. Zid koji je stvoren time što pet zemalja nije priznalo Kosovo uskoro će početi da se ruši, kada Grčka ili neka druga zemlja odluči da prizna Kosovo“, rekao je Filips za RTV Dukađini.

Međutim, juče je stigao odgovor ambasadora Grčke u Srbiji Jorgosa Djakofotakisa – „U principu ne komentarišemo mišljenja analitičara, grčki stav o nepriznavanju Kosova je dobro poznat i ostaje nepromenjen“, poručio je ovaj zvaničnik za Tanjug.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.