Kurti vodi dijalog BG-PR?

Predstavnik pokreta Samoopredeljenje, koji predvodi Aljbin Kurti, ubuduće će voditi tehnički dijalog Beograda i Prištine.
 
To je deo sporazuma koji je juče potpisan između postizborne koalicije opozicionih stranaka, koju predvodi kandidat za premijera Kosova, Ramuš Haradinaj i pokreta Samoopredeljenje.
 
Ovim sporazumom stekli su se uslovi za formiranje nove kosovske vlade kao i za izbor Ise Mustafe, lidera Demokratskog saveza Kosova, za predsednika Skupštine. 
 
Dogovor su podržali i poslanici Srpske liste u kosovskoj skupštini. To znači da će sadašnji premijer Kosova, Hašim Tači i njegova Demokratska parija Kosova ostati u opoziciji. 
 
U tački 5 sporazuma koja se odnosi na dijalog Beograda i Prištine piše da se potpisnici zalažu za kvalitetan dijalog koji će biti zasnovan na dobro pripremljenim principima koji će biti orijentisani i fokusirani na pitanja koja su u interesu Republike Kosovo, i dijalog koji će biti zasnovan na reciprocitetu i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta. 
 
“Potpisnici sporazuma će se uvek usaglašavati u vezi s pitanjima koja će se razmatrati u dijalogu. Dijalog je odgovornost Vlade i Vlada će izabrati osobu iz Samoopredeljenja koja će voditi dijalog,“ piše u sporazumu. 
 
Iako se nigde ne pominje Srbija, podrazumeva se da će se razgovori voditi između Beograda i Prištine.
 
Aljbin Kurti je na konferenciji za novinare međutim rekao da će dijalog biti vođen samo sa EU i EK, kao i sa kosovskim Srbima. 
 
“Akcent sporazuma je ekonomski razvoj, reforme, integracije Kosova i socijalni dogovor. Dijalog će biti vođen samo sa EU i EK, kao i sa kosovskim Srbima u cilju njihove integracije u naše društvo. Od danas počinje velika promena u Kosovu. Nećemo imati vladu Tači 3, već novu vladu kojoj će građanin Republike biti u centru pažnje. U sporazumu je sve jasno,” naveo je Kurti, odgovarajući na pitanje novinara ko će iz Samoopredeljenja biti zadužen za vođenje dijaloga. 
 
U tački 7 piše da će Briselski sporazum biti poslat Venecijanskoj komisiji kako bi se utvrdilo da je u u saglasnosti sa Ustavom Kosova i ljudskim pravima, dok se u tački 8 navodi da će ovaj dokument biti deo programa nove vlade. 
 
Novinari su na jučerašnjoj konferenciji, održanoj posle potpisivanja sporazuma, pitali budućeg mandatara, Ramuša Haradinaja, kako će funkcionisati vlada u kojoj će biti i Srpska lista i Samoopredeljenje. 
 
“Sa Samoopredeljenjem smo 10. juna započeli zajednički projekat s jednim ciljem 'Ne vladi Tači 3'. Danas je ovim sporazumom napravljen veliki napredak. Istovremeno, složili smo se da etničke zajednice preuzmu svoju odgovornost kao što piše u Ustavu Kosova i da budu deo institucija Kosova. Nama je dobrodošlo to što je Srpska lista sa nama. Naš interes je njihova integracija,” rekao je Haradinaj.
 
Sednica parlamenta 12. septembra
 
Za 12. septembar zakazana je sednica Skupštine Kosova na kojoj bi trebalo da bude izabran Isa Mustafa za predsednika parlamenta. Međutim, poznavaoci prilika na kosovskoj političkoj sceni upozoravaju da bi mogli ponovo da se dogovore da njegov izbor obori Ustavni sud na inicijativu Tačijeve DPK.

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.