Kurti u prvom radnom danu u Prekazama i Mitrovici: „Cena slobode plaćena je u Mitrovici i nakon oslobođenja“

KoSSev: Kosovski premijer Aljbin Kurti u prvom radnom danu, odmah po preuzimanju dužnosti održao je prvu sednicu vlade a odmah zatim došao u Prekaze, pa potom u Južnu Mitrovicu. U Prekaze je otišao kako bi „odao počast Ademu Jašariju i njegovoj porodici“, a u Južnu Mitrovicu kako bi obeležio 20 godina od ubistva 10 Albanaca u Severnoj Mitrovici i proterivanja dela albanskog stanovništva iz severnog dela Kosovske Mitrovice. Za stanovnike na Severu, 4. februar, odnosno 2. februar 2000, poznat je sa druge strane i kao „slučaj Belami i UNHCR autobus“ – koji je neposredno prethodio ubistvima; prvi – kada je od više bačenih bombi na posećeni kafić u Severnoj Mitrovici, eksplodirala jedna  ranivši najmanje 25 mladića i devojaka, od kojih više sa teškim povredama, uključujući i amputaciju ekstremiteta, nakon čega je pokrenuto nasilje protiv građana albanske nacionalnosti u severnom delu grada; drugi – granatiranje autobusa UNHCR-a koji je prevozio starije stanovnike i decu srpske nacionalnosti iz enklave u regionu Južne Mitrovice, kada su ubijena dva putnika.  O februarskim događajima 2000 pogledajte arhivski snimak AP, a u nastavku objavljujemo i izvorne tekstove iz današnje kosovske štampe o Kurtijevoj poseti Južnoj Mitrovici.

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kurti: Cena slobode plaćena je u Mitrovici i nakon oslobođenja

Premijer Kosova Aljbin Kurti, političke strukture, porodice žrtava i mnogi građani podsetili su se danas tokom memorijalne akademije u Mitrovici noćne strahote 3. i 4. februara 2000. na severu ovog grada, kada su grupe naoružanih Srba ubili 10 Albanaca, ranili 25, a nasilno izbacili oko 12.000 drugih Albanaca sa njihovih poseda.

Kurti je rekao da je ujutro 4. februara, pre 20 godina, zatekao stanovnike Mitrovice u ratnom stanju, prenosi KosovaPress.

Prema njegovim rečima, država Kosovo puno duguje ovim porodicama koje plaćaju cenu slobode i posle oslobođenja, a koje su istovremeno živi dokaz da su rane još uvek otvorene.

„U Mitrovici ni nakon završetka rata, on nije završen, jer različite borbe i napadi nisu prestali. Ujutro 4. februara, pre 20 godina, zatekli smo stanovnike Mitrovice u ratnom stanju, gde smo saznali da je ubijeno 10 nevinih civila bez odbrane, a tokom tog meseca je sa severa grada iseljeno preko 1500 porodica sa skoro 12 000 stanovnika. Mi kao država Kosovo i institucije Republike dugujemo mnogo ovim porodicama koje su plaćale cenu slobode čak i posle oslobođenja, a istovremeno su živi dokaz da naše rane ostaju otvorene. Moramo da ostanemo i ostaćemo uz članove porodice koji danas nose bol i tugu, jer se sećaju svojih najmilijih“, rekao je Kurti.

Gradonačelnik Mitrovice, Agim Bahtiri, uveren je da će se Albanci u taj deo grada vratiti u većem broju nego što su bili pre.

Od novoimenovanog premijera zatražio je da izdvoji poseban fond za izgradnju kuća na severu.

„Znam da sada normalizujemo situaciju i da će se Albanci vratiti na sever u većem broju nego što je to bio slučaj ranije. Ovde imam poseban zahtev za premijera da dodeli fond za izgradnju kuća na severu i da Albance vrati tamo gde su vekovima živeli. Ovo je ispunjenje želja onih koji su umrli“, rekao je Bahtiri.

S druge strane, predsednik KMLDNJ u Mitrovici i istaknuti aktivista, Halit Barani, naglasio je da su srpski zločinci, videvši da se Albanci ne odriču svojih imanja na severu, organizovali nasilna ubistva i progone u prisustvu međunarodnih snaga.

„Srpski zločinci i njihovi već poznati lideri koji su bili u kontaktu sa predstavnicima međunarodnih organizacija, videvši da se Albanci ne odriču svoje imovine, u noći između 3. i 4. februara 2000. organizovali su najstrašniju akciju i surovi nasilni progon Albanaca, u prisustvu francuskog KFOR-a i UNMIK policije“, rekao je.

Inače, na kraju memorijalne akademije koju je organizovala Opština Mitrovica u saradnji sa KMLDNJ, Regionalnim centrom u Mitrovici, bilo je i muzičkog nastupa hora Srednje muzičke škole „Tefta Tashko“ u Mitrovici.

Aljbin Kurti stigao u Prekaze u pratnji Bekima Jašarija

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog jezika)

Novi premijer, Aljbin Kurti, ubrzo nakon sastanka kabineta njegove vlade, otišao je da oda počast porodici Jašari u Prekazu.

Kurti je započeo svoju dužnost odajući počast u blizini memorijalnog kompleksa „Adem Jašari“ u Prekazu.

Primio ga je gradonačelnik Srbice, Bekim Jašari (Bekim Jashari), koji je sin heroja Hameza Jašarija (Hamëz Jashari), prenosi Gazeta Express.

Kurti je položio cveće na grob Adema Jašarija (Adem Jashari), komandanta Oslobodilačke vojske Kosova, i rekao da svi danas uživaju zahvaljuju žrtvi palih za slobodu.

„Ova sloboda koju danas uživamo i ovu državu koju imamo, ukorenjena je u žrtvama palih boraca i mučenika, a iznad svega u žrtvovanju Jašarija. Na ovom mestu je 59 članova porodice Jašari dalo život“, rekao je Kurti.

Zahvalio je sinu Hameza Jašarija na prijemu koji mu je priredio.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.