Kurti: Tači vanrednim stanjem želeo kontrolu nad oružanim snagama

Tači Kurti
Foto: EPA

Vršilac dužnosti kosovskog premijera, Aljbin Kurti, izjavio je da je kosovski predsednik Hašim Tači, u trenutku kada je na Kosovu bilo samo 19 pozitivno potvrđenih na koronavirus, želeo da uvede vanredno stanje, kako bi preuzeo kontrolu nad oružanim snagama i predsedavanje Savetom bezbednosti Kosova, čime bi neutralisao ministra odbrane i predsednika vlade.

Govoreći o sednici Saveta bezbednosti Kosova održanoj 17. marta, Kurti je rekao da je Tačiju potreban premijer koji se ne protivi planu o uvođenju vanrednog stanja, navode prištinski mediji.

Kurti je izjavio da je nestao transkript sa te sednice, ali da su „sećanja sa sastanka i dalje sveža“.

„Izgleda da se Tači ne slaže sa ceremonijalnim dužnostima koje ima… Vanredno stanje je slično očaju kada sistem ne funkcioniše. Ali, to nije slučaj u našoj zemlji“, rekao je Kurti.

Uz ocenu da bi bilo najbolje da se tokom ovog meseca svi fokusiraju na borbu protiv virusa, Kurti je izjavio da bi Tači trebalo da, posle konsultacija sa partijama, odredi datum parlamentarnih izbora u junu, umesto pokušaja da formira novu vladu.

„Za novu vladu je potreban novi parlament. Tači želi vladu koja neće zaista biti vlada, kako bi on mogao da bude više od predsednika Kosova“, rekao je Kurti.

On je izjavio da će pandemija proći, posle čega Kosovo treba da, što je brže moguće, krene ka Evropskoj uniji, “uz uvođenje reda u zemlji”.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.