Kurti razgovarao sa Eskobarom uoči Brisela: Spreman sam da se uključim u aktivne pregovore

FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Svega tri dana uoči nove runde dijaloga, odnosno razgovora između kosovskog premijera i srpskog predsednika u Briselu, šef kosovske vlade razgovarao je telefonom sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan, Gabrijelom Eskobarom.

Da su ova dva zvaničnika danas razgovarala, potvrdio je kosovski premijer Aljbin Kurti u kratkoj objavi na Tviteru/X, preciziravši da je tema razgovora bio upravo sastanak zakazan za 14. septembar.

„Razgovarali smo o važnosti obezbeđivanja neometane i brze implementacije Osnovnog sporazuma i njegovog Aneksa“, napisao je Kurti.

Kosovski premijer je, dodaje, spreman da se uključi u aktivne pregovore tokom ovog susreta.

„Potvrdio sam svoju spremnost da se uključim u aktivne pregovore tokom sastanka za dijalog u Briselu i zahvalio mu se na podršci SAD“, napisao je Kurti.

Sa druge strane, Eskobar se o ovom razgovoru za sada nije oglašavao.

Razgovor između kosovskog premijera i američkog diplomate usledio je tri dana uoči susreta na visokom nivou u Briselu.

Biće ovo prvi susret dvojice zvaničnika nakon izbijanja tenzija na Severu Kosova pre više od tri meseca, čime su dodatno zaoštreni odnosi između Prištine i Beograda.

Iz SAD-a su, zajedno sa Evropskom unijom, u prethodnom periodu, a sve češće nakon najave susreta, poručivali da očekuju od strana da se ponašaju odgovorno, da se angažuju s ciljem deeskalacije situacije, organizovanja novih lokalnih izbora, te time otvore put za primenu Ohridskog sporazuma.

Uoči sastanka, oglasio se i nemački ambasador u Prištini, Jern Rode, poručivši da ovaj susret dolazi u „kritičnom trenutku“, te da se Ohridski sporazum mora odmah primeniti.

Prethodno se sa Vučićem i Kurtijem odvojeno sastao specijalni predstavnik za dijalog, Miroslav Lajčak.

Lajčak je u nedelju poručio da pripreme za predstojeći sastanak idu punom parom.

Kako je u centru dijaloga već duže vreme dovršetak dogovora oko energetike, Lajčak je ujedno otkrio da se sastao sa direktorom Energetske zajednice, Arturom Lorkovskim.

Iako na terenu deluje da nema pomaka u poboljšanju odnosa i uopšte izlasku iz krize, međunarodna zajednica polaže nade u ovaj susret.

Za to vreme, ni Kurti, ni Vučić nisu iznosili ovako optimistična očekivanja. Naprotiv.

I dok je Beograd ponovo optuživao zvaničnu Prištinu da želi da raseli Srbe sa Kosova, te da odbija da formira ZSO, kosovski premijer je, sa druge strane, tražio od EU i SAD da zaprete Srbiji ukidanjem bezviznog režima i investicija, kako bi se, kako je rekao zvanični Beograd „disciplinovano ponašao“ i sproveo Ohridski dogovor.

I dok Kurti ujedno traži od Zapada da koristi „bič“, a ne „meku moć“ kako bi „izvukao“ Srbiju od Rusije, Vučić mu poručuje da on ne želi da koristi bič, ali ga i sarkastično savetuje da u Brisel ponese dva, jer je predstavnik Prištine „mnogo jak“, te jedan „neće da mu bude dovoljan“.

Više o dijalogu Beograda i Prištine i dešavanjima uoči nove runde dijaloga, čitajte na našoj tematskoj stranici: Briselski procesPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.