Kurti: Protesti će se nastaviti

Izvor: RTK2/Koha ditore (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Lider pokreta ”Samoopredeljenje” je najavio da će se za nekoliko dana protesti nastaviti do smene srpskog ministra Aleksandra Jablanovića i povratka u Skupštinu Zakona o javnim preduzećima.
 
Nastavak protesta podržavaju i druge dve opozicione patije – Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo 
 
Lider pokreta ”Samooprerdeljenje” Aljbin Kurti, je na vanrednoj konferenciji za novinare sinoć u Prštini rekao da je pitanje dana kada će biti održani novi protesti sa istim zahtevima. On je dodao da neće ni tražiti dozvolu za njihovo organizovanje jer mu, kako je rekao, pravo na okupljnje garantuje Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima. 
 
”Protesti će se nastaviti sa istim zahtevima. Pitanje je dana a ne nedelja ili meseci kada će biti održani naši sledeći protesti koji predstavljaju i zapravo i demokratiju i Republiku na trgovima, što nam se nepravedno i podlo brani”, rekao je Kurti, izneseći verziju ”Samoopredeljenja” o šestočasovnim protestima.
 
”Nismo za smenu Jablanovića zbog toga što je on Srbin, već zbog toga što je svojim stavovima u kojima negira masakre na Kosovu i što je đakovačke majke nazvao divljacima. Mi ćemo i dalje imati ista dva zahteva”, dodao je Kurti.
 
Poslanik Visar Imeri je optužio policiju na preterano nasilje jer je koristila i gumene metke. Po njegovim rečima od tih metaka su neki demonstranti ranjeni.
 
”Nisu prestali sa napadima do 18 časova kada su protesti završeni. Bilo je podlog prebijanja. Do šest policajaca je zverski tuklo jednu osobu”, rekao je Imeri i dodao da je plan policije bio da rasturi proteste po političkom naređenju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.