Kurti: Potrebna je zajednička komisija sa CG za „korekciju granične linije“

Kurti Aljbin
FOTO: KoSSev

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, govorio je danas o formiranju zajedničke komisije za korekciju granice sa Crnom Gorom. Smatra da bi ta komisija trebalo da se formira zajedno sa Vladom Crne Gore.

„Zajednička komisija treba da se formira u najoptimalnijem političkom trenutku za obe strane. Treba da se sačeka formiranje te komisije od crnogorske strane i zatim da se koordiniraju aktivnosti i na terenu mi smo spremni. Za kosovsku stranu, dokumenti su jasni i lokalni stručnjaci su nastavili da rade u tom smeru“, rekao je Kurti.

Kurti je dodao da je za njih važna spremnost predsednika Crne Gore, Mila Đukanovića, povodom tog pitanja.

„Verujem da će i crnogorska vlada reagovati. Vlada je odobrila izveštaj sa preko 800 stranica i stotinama kartografskih činjenica. Razgovaraćemo sa njima i u pravom trenutku ćemo delovati, spremni smo i čekamo“, kazao je Kurti.

Kurti je zapravo ovo izjavio u odgovoru na pitanje poslanika Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Šemsedina Drešaja (Shemsedin Dreshaj), danas na sednici kosovske skupštine.

KoSSev: Na ovoj istoj sednici danas je trebalo da se odlučuje o predlogu PDK za povlačenje novca iz Trusta. Međutim, zbog nedostatka kvoruma sednica je odložena za sutra u 10 časova.

Danas takođe zbog nedostatka kvoruma nije razmatrana nijedna tačka sa dnevnog reda sednice koje je održana ovog jutra, osim one o akcizama na duvanske proizvode.

Ujedno, izglasavanja tri Nacrta zakona su odložena, zbog neprisustva poslanika Srpske liste u skupštini.

„Da li planirate da formirate komisiju stručnjaka za pregled granica, ako jeste, kada planirate da to uradite?“, bilo je pitanje poslanika Drešaja.

Predsednik Crne Gore, Milo Đukanović, je u maju ove godine govorio o pitanju razgraničenja i poručio da će se pridržavati potpisanih dokumenata.

Takođe, Đukanović je rekao da će se kroz rad zajedničke komisije za demarkaciju stvoriti neophodni uslovi za korekcije.

KoSSev: Međutim, u nedavnom intervjuu za Klan Kosova, a dve nedelje nakon što je izabran za premijera Crne Gore, Dritan Abazović poručio je da je pitanje demarkacije granice sa Kosovom tema koja je završena.

„U ovom trenutku ne vidim tu mogućnost, niti to bilo ko u Crnoj Gori tretira kao problem. Za Crnu Goru je to zatvoreno pitanje u momentu potpisivanja“, rekao je on za ovaj medij.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.