Kurti ponovo o „rezultatima“ svoje vlade – Uvećanju budžeta za KBS, regrutaciji, obuci u inostranstvu

Ilustracija/FOTO: KoSSev

Nakon što se početkom nedelje pohvalio „rezultatima“ u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kosovski premijer se danas oglasio novom objavom na Fejsbuku. Sada je izneo informacije o aktivnostima kosovske vlade i ulaganjima s ciljem, „zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta, javne bezbednosti i zaštite ustavnog poretka“ u 2022.

Kurti poručuje da je udvostručen budžet za, kako je naveo „vojsku Kosova“ u odnosu na 2021. godinu. Takođe tvrdi da će 2023. budžet biti uvećan za 20 odsto.

Navodi i da je u prethodnoj godini usvojena strategija za bezbednost 2022-2027, te da su potpisani sporazumi o saradnji sa Ujedinjenim Kraljevstvom, Albanijom, Crnom Gorom, Severnom Makedonijom i Hrvatskom.

„Trenutno se radi na SOFA sporazumima sa Nemačkom, Turskom i Hrvatskom“, poručio je Kurti.

On takođe iznosi podatak da je regrutovano 820 „mladih vojnika“ i 30 kadeta, kao i da je u regrutaciji 612 aktivnih i 388 „rezervnih vojnika“.

Precizira i da je podignuta starosna granica za zapošljavanje sa 23 na 25 godina.

Takođe je izneo podatak da je u inostranstvu obučeno 2.547 vojnih lica, odnosno, kako kaže, tri puta više nego 2020. godine i 16 puta više nego 2019. godine.

Naznačio je i da će „Obrazovanje o bezbednosti“ biti deo školskog programa.

Sličnom objavom Kurti se oglasio i ranije ove nedelje, ali sa onim što je predstavio kao rezultate kosovske vlade u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije tokom 2022. godine.

Kurti je tada, između ostalog, među ovim rezultatima izlistao da su na Severu u ovom periodu izgrađena četiri policijska objekta, da je zatvoreno 16 „ilegalnih puteva“ i uništeno pet laboratorija za drogu.

Pročitajte još:

 

Kurti o „rezultatima“ u 2022. na Severu: Izgradili četiri stanice, zatvorili 16 puteva, uništili 5 laboratorija za droguPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.