Kurti ponovo o „genocidu“: „Dokumentovati sve zločine Srbije na Kosovu“

Kurti nestali
FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Izvor: Gazeta Express (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Premijer Kosova, Aljbin Kurti, primio je na sastanku porodice žrtava masakra u Pokleku, Teutu Eljšani (Elshanin), Fadilja Mućolina (Fadil Muqollin), Džavita Mućolina (Xhavit Muqollin) i profesora Nusreta Planu (Pllana), autora knjige „Teror okupacione Srbije nad Albancima 1844-1999″.

U saopštenju Vlade se navodi da je na ovom sastanku razgovarano o značaju dokumentovanja zločina počinjenih tokom rata i značajnoj ulozi koju će Institut za zločine počinjene tokom rata imati u ostvarivanju ovog cilja.

Kurti je rekao da se zločini Srbije na Kosovu ne mogu izbrisati ili zaboraviti i da nam je potrebno da se državne organizacije i institucije, civilno društvo, nezavisni istraživači, strani stručnjaci, angažuju na njihovom dokumentovanju i rešavanju.

„Prošle nedelje smo obeležili 23. godišnjicu masakra u Pokleku i Starom Čikatovu u kojem je ubijeno i masakrirano 77 nenaoružanih albanskih civila. Ovi masakri, kao i svi drugi masakri na Kosovu, nepobitni su dokaz ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida srpske države nad Albancima tokom rata 1998/1999“, saopšteno je.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.