Kurti o budućoj vladi, taksama, sporazumu, Srpskoj listi, federaciji sa Albanijom i Specijalnom sudu

rtk aljbin kurti
FOTO: RTK Live

Budući mandatar kosovske vlade, lider pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, gostovao je sinoć u emisiji na KTV gde je izneo osnove svojih budućih politika – vlada bez Srpske liste, reciprocitet umesto taksi, postizborna koalicija sa LDK i formiranje vlade od najviše 12 ministarstava, a Specijalni sud za ratne zločine učiniće „nepotrebnim“.

„Ako se ne dogovorimo sa LDK, opet idemo na izbore“

Danima se očekuje sastanak LDK i Samoopredeljenja na kom bi se diskutovalo o postizbornoj koaliciji, ali do sastanka još uvek nije došlo, jer iz LDK žele da vide konačne rezultate izbora. Ipak Kurti je sinoć za četvrtak najavio sastanak s liderom LDK Isom Mustafom i Vjosom Osmani o koalicije dve stranke.

Ishod tog sastanka biće ili koalicija ili novi izbori, najavljuje Kurti jer, kako je naveo odbija mogućnost koalicije sa drugim parlamentarnim subjektima, poput PDK i AAK-PSD.

„Ako se ne dogovorimo sa LDK, opet idemo na izbore“, decidan je Kurti.

Prema članu 95 kosovskog ustava, koji se odnosi na formiranje vlade Kosova, navodi se da je kosovski predsednik dužan da skupštini predloži mandatara „nakon izbora i konsultacija sa političkim partijama i koalicijama koje su dobije neophodnu većinu za formiranje vlade u skupštini“. Iako se to decidno ne navodi, uobičajeno je da to bude kandidat partije koja je osvojila najveći broj glasova.

Ovaj mandatar ima 15 dana da skupštini predloži vladu i zatraži podršku za njeno formiranje. Za formiranje vlade dovoljan je 61 glas svih poslanika.

Međutim, ukoliko sastav te predložene vlade ne dobije neophodnu većinu, u nadležnosti kosovskog predsednika je da na osnovu iste procedure imenuje drugog kandidata.

Ukoliko je i ovaj kandidat neuspešan, izbori se raspisuju u roku od 40 dana.

Najavio je i obrise te moguće buduće vlade sa LDK. On će podržati predlog LDK da buduća vlada nema više od 12 ministarstava, a u ministarstvu kojim će rukovoditi ministar iz Samoopredeljenja, zamenik ministra će biti iz LDK i obrnuto. Jedno ministarstvo, neće imati više od dva zamenika, takođe je jedna od informacija koje je podelio Kurti sinoć.

Ponovo se izjasnio o svojoj nameri da zaobiđe ustavom zagarantovana prava srpske zajednice i njenih predstavnika u Skupštini Kosova i istakao da bi bilo najbolje za Kosovo da Demokratska partija Kosova (PDK) i Srpska lista budu u opoziciji.

„Te dve partije nisu stranke, već su države. Da bismo imali demokratsku izgradnju države potrebni su nam Srpska lista i LDK u opoziciji. Bilo bi nemoralno kontaktirati i pozvati Srpsku listu kad imam poruke Rašića i Nikolića koji mi čestitaju pobedu na izborima“, rekao je Kurti, ponovo izrazivši nameru da pri imenovanju srpskog ministra zaobiđe volju jedine srpske parlamentarne partije.

„Imamo Srbe na Kosovu koji priznaju Ustav Republike Kosovo. Počeću sa mojom verom u njih. Nisam razgovarao sa Srbima još. Započeću razgovore sa LDK pa sa ostalima. Nisam zainteresovan da pritiskam Srpsku listu, već da ih oslobodim od Beograda. Na prvoj konstitutivnoj sednici ne mogu a da ne preferiram Srbe koji ne kažu ni “Kosovo i Metohija”, ni “privremene institucije”, koji OVK ne nazivaju terorizmom”, rekao je Kurti juče u ekskluzivnom intervjuu za KTV.

Prema Srbiji moramo biti zajedno, u vlasti i opoziciji

Kako je trenutno jedna od najbitnijih tački sporenja između Beograda i Prištine u pitanju odluka o taksama, Kurti je u sinoćnom intervjuu još jednom ponovio da umesto taksi podržava „politiku reciprociteta“.

„Da je naša vlada predložila reciprocitet umesto tarife, podržali bi nas (međunarodna zajednica). Nakon uvođenja mera reciprociteta, tarifa se uklanja. Princip reciprociteta je pravi“, rekao je on.

S druge strane, očekuje i od zemalja „Velike petorke“ da traže obećanje od Beograda da neće napadati Kosovo na međunarodnoj sceni i da će obustaviti sprsku kampanju protiv nezavisnosti i članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.

„Neću dozvoliti da se Srbija upliće u kosovsku politiku i deli. Prema Srbiji moramo stajati zajedno, vlast i opozicija“, kazao je Kurti.

Moguće slanje sporazuma Venecijanskoj komisiji

Pored ukidanja taksi i zamena ove politike, „politikom reciprociteta“, Kurti je sinoć izjavio i da će, kada preuzme vladu, preispitati sve sporazume do sada postignute u dijalogu sa Srbijom.

Po njegovim rečima, da bi se znalo kako nastaviti proces dijaloga, mora se znati šta se događalo u prošlosti i u kojoj fazi su ovi sporazumi sada.

„Prvo, suprotstavio sam se briselskom dijalogu, zatvorenom i diplomatskom između šefova država“, rekao je Kurti u ekskluzivnom intervju za prištinsku televiziju KTV i najavio mogućnost slanja sporazuma na ocenu Venecijanskoj komisiji.

Smatra da članovi njegovog najverovatnijeg koalicionog partnera, LDK, neće biti protiv te ideje, s obzirom na to da su protiv tih sporazuma bili najistaknutiji poslanici LDK, uključujući i Vjosu Osmani, koji je bila kandidatkinja za premijerku na ovim izborima.

„Kosovo i Albanija treba da se integrišu u jedinstvo ideje o federaciji“

Kurtijeva partija kontroverzna je zbog svojih stavova o ujedinjenju sa Albanijom, uprkos odredbama kosovskog ustava, što je tema o kojoj se izjasnio i sinoć. Za njega je neprihvatljivo da do „nacionalnog ujedinjenja Albanaca“ dođe u Evropskoj uniji i založio se za ideju federacije sa ovom državom.

„Ne mogu reći da se nacionalno ujedinjenje događa u EU. Tamo se pridružujemo Dancima, Austrijancima i Špancima. Ovde se mora dogoditi naš savez. Dodao bih da Kosovo i Albanija treba da se približe jedno drugom, integrišu u jedinstvo ideje o federaciji, kao Nemačka, s decentralizacijom institucija“, rekao je Kurti.

Tu federaciju najpre vidi kao integraciju obrazovnih i institucija kulture, ali i formiranje zajedničkog Ustavnog suda.

„Imali bismo Institut za istoriju u Prizrenu, Univerzitet umetnosti u Peći, Fakultet rudarstva u Mitrovici, Turizma u Valjoni ili Draču, Ustavni sud u Skadru“, nabrojao je Kurti.

Rekao je da će, ako postane premijer, poštovati kosovske simbole, dok se na sastancima s Albanijom „neće videti na čijoj je strani zastava, nacionalna ili državna“.

„Kao premijer, poštujem simbole države, ali na tu zastavu imam zamerke. U odnosima sa Albanijom ćemo imati sporazume, ne za slikanje, već za sprovođenje, kao primera radi o zajedničkom tržištu, zajedničkom registru preduzeća, zajedničkim vladinim odborima za spoljne poslove i drugo“, kazao je Kurti.

Ne možemo da ukinemo Specijalni sud ali ojačaćemo lokalne sudove i učiniti ga nepotrebnim 

Kurti kaže da je Specijalni sud već ustavna kategorija i da je šteta što postoji, ali da se ne može ukinuti jer je za to potrebna dupla većina u Skupštini, uključujući i glasove srpskih poslanika.

“Ne mogu poništiti Specijalni sud, ali učiniću ga nepotrebnim, jer kada su lokalni sudovi na nivou zadatka, neće biti potrebe za Specijalnim… Ne verujem da je OVK počinila ratne zločine, ali to su mogli činiti pojedinci. Ako je neko ubio staricu Srpkinju u Prištini zarad nekog stana, to je zločin i treba ga kazniti. I nije bila OVK, jer je OVK mogla da počini zločine čak i tokom NATO bombardovanja, ali nije. A sada, zbog nekih pojedinaca i njihove materijalne koristi, da trpi slavna istorija OVK i naša država kao Republika, to je neprihvatljivo”, kaže Kurti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.