Kurti: Nije mi namera da Srbe na vlasti zamenim Albancima, na tim pozicijama želim Srbe

FOTO: AFP

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, boravi u švajcarskom gradu Davos, gde je u toku tradicionalni svetski ekonomski forum. Tamo je od prekjuče, a kako izveštava kosovska vlada, održao je niz sastanaka sa međunarodnim liderima. Ipak, putovanje za Davos iskoristio je i da govori za tamošnje medije. Kao i u prethodnom za Tages-Anzeiger, ne želeći mnogo da govori o Srbiji već o saradnji Kosova i Švajcarske, ipak je o tome pričao u većem delu svog intervjua – sada za švajcarski Blick.

Kurti kaže da je situacija na Severu trenutno mirna, podsetivši na to da je tu sada prisutna Kosovska policija, ali i na to da je on nedavno javno pozvao Srbe da konkurišu za poslove u kosovskim institucijama.

„Nije mi namera da Srbe u vlasti zamenim Albancima! Želim Srbe na ovim pozicijama“, kazao je Kurti.

Iako je spor oko tablica bio i povod svega onoga što se u prethodnom periodu događalo na Severu, kosovski premijer kaže da ne misli da je njegova odluka o tablicama bila pogrešna.

„Mislim da smo sve uradili kako treba. Ove stare srpske registarske tablice su nasleđe Miloševićevog režima koji je primenio ekstremno nasilje nad nama Albancima. Spor oko međusobnog priznavanja registarskih tablica samo je simptom suštinskog problema da Kosovo i Srbija ne priznaju jedno drugo. Moramo postići normalizaciju odnosa“, kaže.

Kurti je optimističan da se normalizacija odnosa sa Beogradom može postići u roku od nekoliko meseci, ali ukoliko za to postoji volja.

„Optimista sam da se dogovor može postići u roku od nekoliko meseci ako postoji volja za postizanjem sporazuma – i podrška demokratskog Zapada, odnosno EU, NATO, SAD i Velike Britanije. Izrazio sam svoju volju da to učinim. Ali za dogovor su potrebne dve strane“.

I u ovom intervjuu govorio je o navodnoj povezanosti Srbije i Rusije, ali i o Slobodanu Miloševiću. Ponavlja da smatra da Srbija „da bi imala dugoročan mir, bezbednost i regionalnu stabilnost, mora da se distancira dva puta: od Miloševićeve prošlosti i sada od Putina“.

„Srbija je sve bliža Rusiji, a Putin želi da podgreje sukob sa Kosovom“, navodi.

Upitan o navodima da najveća politička partija u Švajcarskoj traži da se sa Kosova povuku švajcarski vojnici, kosovski premijer kaže da Priština to ne bi želela i da trenutno za to nije vreme.

„Srbija je na našoj granici izgradila 48 vojnih baza koje predstavljaju pretnju po našu zemlju, u blizini kojih su primećeni plaćenici iz grupe Vagner i zloglasna banda Noćni vukovi. Potrebna nam je podrška Švajcarske i radujem se što će Švajcarska uskoro produžiti svoj mandat do 2026“, kazao je on za ovaj medij.

Podsetio je na to i da je on zainteresovan za povećanje NATO trupa na Kosovu, što je, dodaje, na toj misiji da odluči.

„Mislim da činjenica da imamo većeg suseda koji nas ne priznaje i koji sve više sarađuje sa Kremljom treba da podstakne NATO da poveća svoje prisustvo. To smanjuje verovatnoću budućih sukoba“.

Shodno svojim sadašnjim, ali i ranijim izjavama o ruskom predsedniku, Vladimiru Putinu – kao lideru koji je „opsednut Kosovom“, Kurtija su iz lista Blick upitali Da li ga se plaši.

„Ja sam oprezan, ali se nikada ne bojim. Ja sam na oprezu. Putin je opsednut našom zemljom. Bio je zadovoljan zbog neuspeha zapadnih intervencija u Iraku i Avganistanu. To što su bili uspešni na Kosovu čini ga ljutim i nervoznim“, smatra kosovski premijer.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.